Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny uppförandekod ska minska näthatet

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 15.29
Fyra nätjättar samarbetar med EU
(1:44 min)
Näthat
Foto: Erik Nylander/TT

För att komma åt terrorpropaganda, hat och hets mot folkgrupp på sociala medier, så ska EU-kommissionen få hjälp av de fyra amerikanska nätjättarna Google, Facebook, Twitter och Microsoft.

Nu har ovanstående företag skrivit under EU-kommissionens uppförandekod kring hets mot folkgrupp och hatpropaganda på sociala medier.

– Det är inte lagstiftning, utan en "code of conduct", en uppförandekod där de åtar sig att att titta på material som de får information om och bedöma om de ska ta bort det i enlighet med sina användarvillkor, inom 24 timmar. Det innebär att man vill göra det snabbare, säger Henrik Sjölinder som är kansliråd på justitiedepartementet.

Företagen förbinder sig till att "granska majoriteten" av anmälda hatkommentarer inom 24 timmar och ta bort dem om det visar sig nödvändigt.

De ska också vara tydliga om vad man får sprida på sina nätverk och upplysa om hur användarna ska gå tillväga om de ser något som bryter mot reglerna och vill anmäla.

Strax efter terrorattentaten i Bryssel kom påtryckningar från inrikes och justitieministrar inom EU, om att propagandan för terroristorganisationer på nätet måste stoppas och det har gjort att frågan har tagits upp just nu.

Man har även även sett en ökning av rasismen på nätet i samband med att fler flyktingar tagit sig till EU.

Företagen ska med hjälp av privatpersoner och frivillignätverk få bort material som bryter mot lagar och regler - och vilket slags innehåll som anmäls och tas bort kommer att följas upp säger Henrik Sjölinder.

–  Det här är en väldigt viktig fråga att följa upp, vilket material tas bort, ökar det, träffar man rätt? Under hösten ska Europeiska kommissionen följa det här och se i vilken riktning det går.


Ängla Eklund är verksamhetschef på Institutet för juridik och internet, en ideell organisation som arbetar mot internetrelaterade kränkningar . Hon ställer sig positiv till den nya uppförandekoden men menar också att det finns risker när men menar samtidigt att det finns risker i att låta privata företag bedöma vad som är acceptabelt att skriva på nätet.

- Generellt sett är det domstolar som avgör sådana här frågor eftersom de ska upprätthålla en viss rättssäkerhet. Det är väldigt svåra bedömningsfrågor när det gäller sådana här frågor, när det exempel gäller gränsfall. Nu skriver man ju under på att de privata företagen får göra bedömningarna utifrån sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".