Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ailo Gaup på Giron Sámi Teáther i "Håll elden levande"

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 07.30
Ode till jojken, trumman och nåjden
(2:06 min)
 Elina Israelsson
Elina Israelsson Foto: Ilkka Volanen

”Håll elden levande” – ett ode till Ailo Gaup heter Giron Sámi Teáthers nya förställning som just nu turnerar runt om Sapmi. Förställningen bygger på den norske författaren, journalisten och samiske shamanen Ailo Gaups böcker och spelas på fyra språk: nord-och lulesamiksa, norska och svenska med manus och regi av Laura Jäntti.

Maria Edström såg föreställningen i Kiruna.

 Det händer mycket i det samiska samhället, Sápmi; den svenska kyrkans vitbok och frågan om en sanningskommission som drivs av sametinget och Diskrimineringsombudsmannen. Och den samiska kulturen får mer plats och röst - i musiken, konsten och så även teatern där Giron Sámi Teáther tagit en allt tydligare plats.

 Ailo Gaup, som avled häromåret, var en av dem som bildade Beaivváš Sámi Teahter i Norge och nu med Laura Jänttis föreställning får vi möta Gaups texter mycket vackert gestaltade i ”Håll elden levande”. Ett typiskt samiskt öde; Gaup togs hand om hand av samemissionen, växte upp i fosterhem och glömde sitt språk och sin kultur. Men som journalist och författare återvände och återupptäckte han den samiska kulturen, inte minst dess andliga värld: trumman, jojken och noijden.

 På scen läser och bläddrar Sarraka Gaup ur Ailo Gaups böcker, försöker förstå och mana fram den värld han beskriver. Till sin hjälp har hon Elina Israelsson som ibland är Ahkuu från drömtiden i sin vita dräkt och ibland en kompis som ”äh, nu går vi och tar en öl!” Paul Ol Jona Utsi som också står för musiken tillsammans med Per Fransson spelar på strängar uppspända mellan hornen på ett renkranium, spelar på den heliga trumman och jojkar fram denna sällsamma värld gömd inne i fjället där drömtiden härskar. Vi får också möta djuren som följer och stärker människans olika livsfaser och Paul Ol Jona Utsis björnläte djupt ner i strupen är inte att leka med.

 Som sagt - det här är en så vacker och böljande föreställning för alla åldrar och på fyra språk – och om ett slags schamanism eller urfolkstro har använts slarvigt eller new-ageaktigt av västerlandet och storsamhället - så återförs den här helhetstanken runt människa, djur och natur till någonting mycket viktigare och angelägnare för vårt klimatstressade lilla klot. En väg, ett sätt att se, som plötsligt känns mycket modernt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".