Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Storbråk kring dokumentär om död rysk visselblåsare

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 07.00
Rysk kritik mot filmen "The Magnitsky Act"
(3:06 min)
Demonstration efter den ryske advokaten Sergej Magnitskijs död 2009. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Demonstration efter den ryske advokaten Sergej Magnitskijs död 2009. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Var den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij en bluff? Det menar i alla fall dokumentärfilmen "The Magnitsky Act" som har premiär i Norge i helgen.

Det är Kortfilmfestivalen i Grimstad som planerar att visa en dokumentär om som dog i fängelse i Moskva 2009 efter att ha avslöjat en gigantisk korruptionshärva. Händelsen har lett till internationella komplikationer eftersom USA infört en Magnitskij-lista - The Magnitsky Act - med frysta tillgångar och inreseförbud för ryska medborgare som gjort sig skyldiga till människorättsbrott och korruption.

Nu hävdar filmmakarna att historien om Magnitskij är en bluff och att han själv var delaktig i jättesvindeln men flera visningar av filmen har stoppats efter anklagelser om att dokumentären bygger på falska uppgifter.

Kulturnytt ringde upp den ryske människorättsaktivisten Valerij Borsjtjov som ledde kommissionen om Magnitskijs död.

– Vår rapport ledde till att åtal väcktes mot personer inblandade i Magnitskijs död och undersökningsledarna använde resultaten i vår undersökning, säger Valerij Borsjtjov, människorättsförsvarare som bland annat är medlem i Moskvas Helsingforskommitté. Ingen dömdes i slutändan men Borsjtjov pekar på att ingen rysk myndighet eller rättsinstans har tillbakavisat uppgifterna i kommissionens rapport.

Magnitskij rapporterade 2008 till polisen i Moskva att han avslöjat en komplicerad pengasvindel där stulna företagsbevis använts för att lura ryska staten på motsvarande en och en halv miljard kronor. Efter avslöjandet häktades Magnitskij själv på order av två av de högt uppsatta poliser som han pekat ut som delaktiga i svindeln. Efter ett år i fängelse under vad som rapporterats som tortyrliknande förhållanden dog Sergej Magnitskij 2009. Den norskproducerade dokumentärfilmen "The Magnitsky Act" har ännu inte visats.

Men Valerij Borsjtjov, som ledde kommissionen om Magnitskijs död, har sett filmen och säger att uppgifterna i dokumentären om vad som hände i fängelset inte stämmer med de fakta som sedan länge är kända.

– Alla dessa fakta understöds av dokument från den ryska fångsjukvården och inga dokument som rör Magnitskij-fallet har någonsin motbevisats i domstol eller av myndigheter, säger Valerij Borsjtjov.

Den ryske filmaren Andrej Nekrasov, som regisserat dokumentären "The Magnitsky Act", tillbakavisar alla uppgifter från Borsjtjov och säger att kommissionen gjorde ett undermåligt arbete efter Sergej Magnitskijs död.

– Jag anser att Borsjtjov i bästa fall är helt inkompetent och i värsta fall medvetet manipulativ, säger Andrej Nekrasov.

Den version av händelserna som Nekrasov skrivit om inför filmen och som han berättar om för Kulturnytt går ut på att Magnitskij inte dog på grund av missförhållandena i fängelset, att han själv var delaktig i jättesvindeln av ryska skattepengar och att kampanjen mot misstänkta ryska tjänstemän bygger på felaktiga uppgifter.

I ett blogginlägg på ryska radiostationen Echo Moskvys hemsida skrev Nekrasov nyligen att fallet är den största människorättsmyten i det 21:a århundradet, en åsikt som sammanfaller med uttalanden från det ryska politiska ledarskapet, bland andra landets president Vladimir Putin.

Valerij Borsjtjov på Moskvas Helsingforskommitté säger efter att ha gått igenom listan med kritik att när det gäller hans eget specialområde, det vill säga det som hände under Magnitskijs år i fängelse, så är Nekrasovs behandling av ämnet en ren lögn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".