Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DANSEN BORTOM INSTITUTIONERNA, DEL 1

Konstform i behov av egna rum

Publicerat måndag 13 juni 2016 kl 12.30
"Dansen har för instabila strukturer"
(2:13 min)
Dansens roll bland övriga konstformer har historiskt sett varit svag
Dansens roll bland övriga konstformer har historiskt sett varit svag Foto: Franklin Reyes/AP/TT

I en rapport från i fjol slår Kulturrådet och Konstnärsnämnden fast att den fria danssektorn i Sverige är i stort behov av både mer resurser och utrymme. På Danscentrum i centrala Stockholm, där många frilansande dansare och koreografer tränar och repar, har läget ställts på sin spets på grund av bland annat höjd hyra.

Danscentrum Stockholm har huserat i lokalerna på Jungfrugatan på Östermalm i 27 år.

Koreografen Anna Kjellblad beskriver platsen som en knutpunkt inom det fria danslivet, och menar att det skulle få stora konsekvenser om den lades ned eller tvingades flytta från centrum, med tanke på många dansares pressade arbetsdagar.

– Den samtida dansen är en liten konstform, det är inte så många utövare, och Danscentrum är som en slags bas för hela fältet. Det är verkligen ett fundament, och rycker du det, då blir koreograferna väldigt ensamma och utan en sådan här struktur att jobba med. Det blir svårt att nå en publik och det blir svårt att ha sitt konstnärskap aktivt, säger Anna Kjellblad.

När hyreshöjningen blev känd startade Danscentrum Stockholm en namninsamling där man uppmanar Stockholms Stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet att tillföra ekonomiskt stöd så att man kan behålla lokalerna.

Eva Broberg är handläggare inom dansområdet på Kulturrådet, som har fått in en ansökan från Danscentrum Stockholm. Hon menar att det är en resursfråga.

– Danscentrum är viktigt för utvecklingen av dansen och också för aktörerna. Vi är i dialog med Danscentrum, så klart, kring den här frågan och vi ser att det är ett brinnande behov, säger hon.

Men situationen på Danscentrum Stockholm är bara ett exempel på den fria danssektorns svårigheter att få utrymme och resurser till produktion, replokaler, scener och speltid, något som också beskrivs i den översyn av statens insatser inom dansområdet som Kulturrådet och Konstnärsnämnden publicerade 2015.

Men ingen förändring utan ökade resurser. Eva Broberg på Kulturrådet menar att man ännu inte har kunnat adressera alla slutsatser i rapporten, eftersom den publicerades så pass nyligen. Hon tror att en nyckel är ökad samverkan, dels mellan stat, region och kommun, men också mellan dansinstitutionerna och de fria utövarna. För även om dansen fått allt mer uppmärksamhet, är den i behov av fortsatt prioritering, eftersom dess roll bland övriga konstformer historiskt sett varit svag, enligt Eva Broberg.

– Det är därför den är prioriterad i dag, för att den har för instabila strukturer, medan konstformen i sig är på framkant och utvecklas otroligt mycket. Och därigenom tror jag att också att det blir mer angeläget att stärka de här infrastrukturerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".