Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk filmfestival stoppar visningen av kontroversiell film

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 12.27
Grimstad filmfestival: Vi har inte hunnit värdera den senaste versionen
(2:37 min)
Miljardären William "Bill" Browder, ett porträtt av Sergei Magnitskij och regissören Andrej Nekrasov.
Miljardären William "Bill" Browder, ett porträtt av Sergei Magnitskij och regissören Andrej Nekrasov. Foto: TT

Den kontroversiella filmen "The Magnitsky act" kommer inte att visas på kortfilmfestivalen i Grimstad i Norge. "Det beror på två saker. Den viktigaste är att vi inte har hunnit värdera den senaste versionen", säger festivalledningens ordförande Tom G Eilertsen.

– Den kom till oss på festivalen i fredags för fyra dagar sedan, och vi har helt enkelt inte haft tid att göra den nödvändiga värderingen och överväga det juridiska i förhållande till den. Det är en grund, och det är kanske den som vi tycker är den viktigaste, men sedan är det ju också så att kortfilmsfestivalen i Grimstad är en liten festival och vi har inte medel att klara en rättsprocess av de dimensioner som vi har blivit varnade kommer om vi visar festivalen, säger Tom G Eilertsen.

Varningen har festivalen fått från den amerikanske miljardären William "Bill" Browder som var arbetsgivare åt Sergei Magnitskij då Magnitskij för åtta år sedan avslöjade en stor korruptionshärva i Ryssland. Magnitskij häktades på order av två högt uppsatta poliser som han hade pekat ut som delaktiga i härvan. Sedan dog Magnitskij under vad som av människorättsorganisationer har beskrivits som "tortyrliknande förhållanden".

Filmen "The Magnitsky act" som skulle ha visats på festivalen i Grimstad gör bland annat gällande att Magnitskij inte alls dog på grund av misshandel och bristfällig läkarvård utan på grund av sin egen sviktande hälsa, och nu har Browder både lyckats stoppa filmen från att visas i Grimstad och också i exempelvis Europaparlamentet.

Tidigare har Browder sagt till Kulturnytt att det från hans sida inte handlar att vara emot yttrandefriheten, utan att vara emot lögner.

– I am just not an advocate of freedom to lie...

Tom G Eilertsen får frågan om vad som skulle hända om det skulle komma en version som festivalen värderar att "de här uppgifterna håller":

Kommer ni att visa den versionen då, även om den utmålar Magnitskij som en bluff?

– Alltså vi måste nu prata med filmens producent för att höra hur de tänker, och det ska vi göra idag eller imorgon, svarar Eilertsen.

Bakom filmen "The Magnitsky act" ligger det norska produktionsbolaget Piraya och huvudfinansiär är det norska filminstitutet, NFI. I en intervju som gjordes innan kortfilmsfestivalen i Grimstad ställde in visningen sade dokumentärfilmskonsulenten Kristine Ann Skaret på NFI så här till Kulturnytt:

– Filmarna ger sin bild och det finns kritiker som har gett en annan bild. Vi går inte in och tycker till i juridiska frågor.

Skaret sade vidare att NFI beviljade filmen stöd utifrån det konstnärliga värdet och att det spelade in att Piraya-film är "ett välrenommerat produktionsbolag".

Browder ser alltså filmen som ett försök att smutskasta Magnitskij och som ärekränkning. Browder har tidigare fått igenom stopp på visningar i Europaparlamentet och i den franska tv-kanalen Arte. Skaret sade att hon inte visste vad som skedde i de fallen specifikt men tillade att det vore synd om stämningsansökningar skulle hindra filmer från att visas.

– Det blir en utmaning för yttrandefriheten och för dokumentärfilm om starka ekonomiska intressen och advokater kan stoppa till exempel-tv-visningar, sade hon.

Enligt norsk press har Piraya polisanmält Browder och den norska Helsingforskommitten för olovligt spridande av en ofärdig version av filmen. Browder har slagit ifrån sig kritiken och hävdat att det norska bolaget skickat runt länkar till olika personer för att marknadsföra filmen, och att någon av dessa skickat vidare den till honom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".