Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Att flyga" av Maria Küchen - flygandet som metafysik

Publicerat måndag 13 juni 2016 kl 07.40
Hon gör flygandet till en konst
(2:29 min)
Maria Küchen Foto Ulrik Fallström
Maria Küchen Foto Ulrik Fallström Foto: Ulrik Fallström

Författaren Maria Küchen är aktuell med en ny bok, "Att flyga" om en av mänsklighetens arketypiska drömmar. Maria Küchen debuterade som poet i slutet av 1980-talet och hette då Maria Gummesson. Sedan dess har det blivit över 20 böcker med både prosa och lyrik. Den nya "Att flyga" är en exposé över olika sätt att färdas i luften, med Viggen och Airbus, segelflyg och flygskärm.

.

Många drömmer om att flyga. På natten lyfter vi och svävar fritt i luften, utan begränsande tyngdlagar. ”Jag vill vara lätt och frimodig som en fågel och alltid behålla mina vingar,” säger Sara i Jonas Love Almqvists ”Det går an,” ett av många citat i den här essäboken. Maria Küchen står stadigt på marken, grundad i aerodynamiken  och fysikens lagar samtidigt som hon gör flygandet till en konst, till poesi och metafysik.

 

 Flyg är psykologi, siffror och formler, konstaterar hon, men hon tar fasta på det där andra, det som gör oss så rusigt lyckliga i drömmen, det som har mer med konst och musik att göra än matematik.

 

För Maria Küchen började det när hon som barn såg segelflygplanen ljudlöst sväva fram över Ålleberg på Västgötaslätten.När hon är bland skärmflygarna i Jämtland förvånas hon över hur främmande trakten  ter sig från hög höjd. Kanske försvinner det förflutna i det ögonblick vi talar om det, funderar hon under den ljudlösa flykten. Det är vackert och man får lust att omedelbart lösa ut sin fallskärm och byta perspektiv för en stund, se det bekanta från ett obekant håll.  Men liksom den franske författaren och flygaren Antoine Saint-Exupérys pilot  blir också vi övergivna i öknen när den lille prinsen leviterar.

 

På något sätt lyckas Maria Küchen förena dominikanermunkarna i Toulouse med Airbusfabriken i samma stad- som om de egentligen sysslade med samma sak.  Flygmaskinernas larm blir till bruset  från änglarnas vingar. Det handlar om stridsflygplan och flyktvägar, bombräder och simulatorer. Om människans storhet och litenhet. Küchen är diktaren och folkbildaren som aldrig suttit vid spakarna annat än i flygsimulatorn. I myten om Prometheus straffas guden för sin hybris; flygförmågan blir hans undergång. Men Maria Küchen kan allt om framkantsklaffar och luftbromsar.  Och hon flyger!


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".