Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lisa Bergström: "Många vittnar om en machokultur på SF Studios"

Uppdaterat onsdag 8 juni 2016 kl 14.52
Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 13.30
Lisa Bergström och Anna Serner kommenterar turerna kring SF Studios
(5:25 min)
Svensk filmindustri SF

Kulturnyheterna i SVT har berättat om vidlyfting representation gällande SF Studios och deras VD, framför allt under årets filmfestival i Cannes. Kulturkorrespondenten Lisa Bergström, som var på plats i Cannes, kommenterar turerna i samtal med P1 Kulturs programledare Måns Hirschfeldt.

SF Studios svarar på kritiken i ljudlänken längst ned i artikeln

– Det SVT rapporterar om är att pengar använts för vidlyftig representation. Strippor och champagne. Den stora anledningen till att det sticker i ögonen med sådan representation är att det är så ont om pengar i svensk film och att SF Studios tar 30 % av filmernas budget, från "En man som heter Ove" till exempel. Något som Svenska filminstitutet påpekat och reagerat mot.

Dessa uppgifter om champagne och striptease och en så kallad vidlyftig representation, är det nåt du känner igen från när du var på plats vid årets Cannesfestival?

- Absolut. Det cirkulerade många uppgifter om just SF Studios. När jag var på plats ringde jag till SF för att kolla vad det var som hade hänt och fick då ett svar från personalen som jag pratade med att "det undrade dom också".

– Men sen blev det tyst. Ingen svarade och jag har ringt och sms:at informationsansvariga otaliga gånger, men det är tystnad som råder. Inte ett svar.

I SVT:s kulturnyheterna talades det om att ingen vågade uttala sig om bolaget....känner du igen detta?

– Ja, de jag har pratat med vill inte heller uttala sig offentligt. De är rädda. En källa jag har är en person som arbetat där men som valt att gå efter att den nye VD:n tillträde, på grund av det hen kallar "en machokultur på bolaget". 

Varför ska vi bry oss om vad SF studios gör med sina pengar?

– Därför att det är skattepengar vi pratar om. Pengar som ska gå till filmproduktion.

Varför vill ingen prata?

– Det finns i praktiken två stora bolag i Sverige när det gäller att distribuera film, att få ut film. Det ena är Nordisk film och det andra är SF Studios. Om du som filmarbetare i Sverige och gör dig osams med den ena hälften, ja då blir det svårt att jobba. Det är en liten bransch full av frilansare, säger kulturkorrespondenten Lisa Bergström.

Sveriges Radios kulturredaktion sökte under dagen flera personer i SF Studios ledning och styrelse och fick till sist tag på informationschefen Stefan Klockby, som inte förstår var all kritik kommer ifrån. Det har varken förekommit vilt festande eller lättklädda damer i Cannes. Och den påstådda lyxyachten, den hyrde företaget av kostnadsskäl.

– Det blev ett betydligt mer kostnadseffektivt boende med en båt, säger Stefan Klockby, informationschef för SF Studios, till Kulturnytt.

Och bilden av SF Studios som en grabbig arbetsplats och att anställda ska ha valt att sluta på företaget av den anledningen är heller inget som Stefan Klockby känner igen.

– Nej, det är inte den självbild vi har. På vårt företag är 60 procent av de anställda kvinnor och i ledningsgruppen är hälften kvinnor. Men om vi uppfattas på det viset är det naturligtvis inte bra och då är det något vi får jobba med, säger Stefan Klockby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".