Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omstridd filmpolitik till debattbordet

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.21
Alice Bah Kuhnke: "Kulmen på en intensiv filmpolitisk debattvår"
(2:25 min)
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade den nya filmpolitiken.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP): "Filmpolitiken kommer att börja gälla". Foto: Amanda Horne/SR

I dag skulle regeringens filmproposition ha beslutats - men skjuts fram en vecka för att man ska hinna med debatten i riksdagen. Filmpolitiken har varit en omstridd fråga alltsedan den först presenterades för ett drygt år sedan. Regeringen, som inte har majoritet, har fått underkänt av Kulturutskottet på ett flertal av de bärande punkterna.

Enligt Olof Lavesson (M), ordförande i Kulturutskottet, kommer det att bli svårt för regeringen att föra fram sin filmpolitik eftersom den enligt honom saknar stöd i riksdagen.

–Jag förväntar mig att regeringen säger att okej, nu har vi fått ett annat beslut från riksdagen, vi hade inte stöd för vår politik, nu kommer vi att återkomma med nya förslag på hur vi går vidare så att vi får en brett förankrad filmpolitik i Sverige, säger han.

I regeringens förslag på en helstatlig filmpolitik ingår bland annat införandet av tre branschråd som ska organiseras av Svenska Filminstitutet och en höjning av biografmomsen från sex till 25 procent, något som delvis kompenseras av att den tioprocentiga biografavgiften försvinner.

Filmpolitiken har mött en del kritik, inte minst för den höjda momsen som kritikerna menar kommer att slå mot landets biografer.

I maj motsatte sig även riksdagens kulturutskott flera delar av propositionen. I sitt betänkande står utskottet bakom regeringens nya filmpolitiska mål, men man presenterar också sju tillkännagivanden - alltså där riksdagen ber regeringen att göra om. Bland dessa finns momsfrågan, en utredning av Svenska Filminstutets framtida roll och till och med en helt ny filmutredning.

Olof Lavesson förväntar sig att kulturminister Alice Bah Kuhnke vid debatten kommer att ge kammaren besked om hur dessa tillkännagivanden ska bemötas.

– Alice Bah Kuhnke är inte bara kulturminister, hon är också demokratiminister och jag förutsätter att hon också respekterar de demokratiska spelregler vi har och följer riksdagens beslut.

Lavesson menar att stora delar av branschen kan tänka sig att behålla den nuvarande finansieringen av filmpolitiken i ett år för att ge regeringen möjlighet att komma med ett "bra och förankrat förslag till riksdagen".

Men kulturminister Alice Bah Kuhnke vidhåller att den nya filmpolitiken kommer att börja gälla vid årsskiftet.

– Jag ser fram emot debatten, det känns som att vi närmar oss kulmen på en intensiv filmpolitisk debattvår och snart närmar vi oss nyåret då den nya filmpolitiken kommer att börja gälla.

Hon säger också att man kommer att lägga upp en plan för tillkännagivandena.

– Vi bemöter tillkännagivanden som vi alltid bemöter tillkännagivanden, att vi tar hand om dem och bereder dem och lägger en plan för när vi går vidare med dem.

Vad gäller den kritiserade biografmomsen menar Alice Bah Kuhnke att det är en redan avklarad fråga för skatteutskottet.

– Den finansiering som vi har annonserat sedan lång tid tillbaka, den kommer att börja gälla från och med årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".