Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mytoman eller en superbegåvning - ny roman av Lena Einhorn

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 08.15
"Madeleine F:s öde lämnar ingen ro"
(2:30 min)
Lena Einhorn
Lena Einhorn Foto: Agneta Åkesson

Lena Einhorn har tidigare skrivit om olika kvinnor: sin egen mamma Nina och om Greta Garbo och Siri von Essen. Hennes nya roman, Madeleine F,  handlar om att spåra ett kvinnoöde med hjälp av några åtta år gamla annonser. Ett spännande detektivarbete, tycker Mia Gerdin.

Lena Einhorn kan konsten att fånga in läsaren genom att lägga den där första pusselbiten så skickligt att man bara måste läsa vidare för att se hur det går, för att se hur pusslet fylls; se hur en människa ta form.

Så var det med Ninas resa, så var det med Siri – två exempel där Lena Einhorn skrivit om verkliga personer. Den ena var hennes mor, den andra var Strindbergs hustru, men den här gången, när hon skriver om Madeleine F är det en allt igenom fiktiv person. Eller?

Huvudpersonen Hanna börjar på en skrivkurs där läraren ger en uppgift till deltagarna. Han har sparat på olika annonser ur Gula Tidningen där en och samma person – Madeleine F – erbjuder sina tjänster, både som dansinstruktör, översättare, konstlärare och naturvetare.  Samt som städhjälp. Annonserna är över åtta år gamla, Gula Tidningen finns inte mer, men vem var Madeleine F? En mytoman, eller en särpräglad begåvning som var i stort behov av pengar?

Skrivkursens deltagare ska utifrån annonserna skapa nya berättelser, men Hanna blir illa berörd. Är det rätt att skriva om en människa som existerar, utan att fråga om lov?

Och här riktar ju Einhorn en fråga inte bara till sig själv som författare, utan till själva litteraturen, långt utanför den här romanens skrivkurs. Med vilken rätt ger författare liv åt verkliga personer – PO Enquists Lewi Petrus, Anneli Jordahls Ellen Key eller Lena Einhorns Greta Garbo – för att bara nämna tre exempel.

Det är ett lika enkelt som genialt grepp att låta läsaren bli en del av detektivarbetet. Med Einhorns enkla, effektiva språk blir vi precis som Hanna ytterst medvetna om att en människas liv kan rymma så mycket samtidigt som det inte lämnar särskilt många avtryck eller spår.  Ibland inte ens som annonser i Gula Tidningen.

Men Madeleine F:s öde lämnar Hanna ingen ro, och inte läsaren heller: Vem är hon, eller var hon? Är hon lycklig? Lever hon eller är hon död?

Ska absolut inte avslöja något, men Madeleine F är både en spännande och djupt allvarlig historia om ett särpräglat liv och öde. Fiktivt eller verkligt, spelar ingen roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".