Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot brist på kultur i förslaget om nya regionsbildningen

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 14.10
"märkligt med tanke på hur stor betydelse kulturen har för människor"
(2:19 min)
Karta - förslag på ny regionindelning i Sverige.
Karta - förslag på ny regionindelning i Sverige. Grafik: Indelningskommittén.

Förslaget om att göra om Sveriges 21 län till sex nya storregioner får nu kritik från kulturområdet.

Det är Svensk scenkonst och Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, KLYS, som är oroliga för att utredningen handlar för lite om effekterna på kulturen i regionerna. Ulrica Källén, verksamhetsledare på KLYS, är inte nöjd över hur lite kultur som är med. 

– Det är märkligt med tanke på hur stor betydelse kulturen har för människor, både lokalt och regionalt. Vi befarar ju att kulturens infrastruktur kan påverkas och kanske till och med raseras i och med den här reformen, säger Ulrica Källén

Förslaget vill att nuvarande 21 län istället ska bli sex nya storregioner.  Men på förslagets 330 sidor handlar ungefär sex sidor om kultur. Det är alldeles för lite tycker KLYS och Svensk scenkonst. Ulrika Holmgaard, avgående vd på svensk scenkonst, säger att när dom först tog del av delbetänkandet så blev dom förvånade.

– Jag tänkte två tankar antingen så tycker man att frågan var för stor för att rymmas i detta delbetänkandet. Eller så har man bara ignorerat kulturen, men jag tror inte att man har gjort det. Det måste finnas nån grund till att man har valt bort att plocka in kulturen, säger Ulrika Holmgaard.

Frågan kring hur kultursamverkansmodellen kommer att påverkas av omställningen är något som både KLYS och Svensk scenkonst anser måste vara med i utredningen. Kultursamverkansmodellen är just dom pengarna som staten ger till regionerna för att satsa på kultur. I år ligger siffran på 1,3 miljarder kronor. Kent Johansson (C) är vice ordförande i indelningskommiten och han menar att man inte behöver oroa sig över kulturens roll i de nya regionerna.

– Det är ju ett delbetänkande vi har gjort nu och där tar vi upp frågorna som riksdagen och regeringen ska fatta beslut om. När vi sedan ska ta upp politiska områden där nationella nivån samarbetar med det regionala och lokala kommer vi att diskutera kulturområdet. Och det behöver diskuteras ordentligt. Kanske mer än man har gjort tidigare, säger Kent Johansson (C)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".