Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny handlingsplan för konstnärer

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 11.23
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade den nya filmpolitiken.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Amanda Horne/SR

Kulturbudgeten var en besvikelse för många konstnärer. Men nu presenterar regeringen en handlingsplan för att förbättra deras yrkesvillkor. En utredning som ska ta ett helhetsgrepp om konstnärspolitiken väntas bli färdig till 2018.

Bild- och formområdet fanns inte med i årets kulturbudget, och kulturminister Alice Bah Kuhnke lovade att en handlingsplan var på gång. Under torsdagen presenterade kulturdepartementet en sådan, uppdelad på nio punkter. Det mest konkreta förslaget är utredningen "Konstnärernas villkor" som ska vara klar till 2018, och ledas av Ann-Christin Nykvist, i dag ordförande för Sveriges konstföreningars riksförbund. Utredningen ska kartlägga konstnärers möjligheter att verka professionellt, bland annat genom att analysera ersättnings- och stödsystem.

– Jag är trots allt lite besviken. Vi hade hoppats på lite mer redan nu. Men det är välkommet att man går till botten med konstnärers villkor, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas riksorganisation, KRO.

Utredningen ska också analysera hur kultursamverkansmodellen påverkar konstnärerna. Katarina Jönsson Norling ser det som positivt att bild och form nu blir ett eget område i modellen, det är en fråga Konstnärernas riksorganisation har kämpat för. En annan positiv nyhet tycker hon är att man ska göra en översyn av hur de statliga ersättnings- och stödsystemen samt socialförsäkringssystemen förhåller sig till varandra.

– I dagsläget hamnar egenföretagare, som konstnärer är, utanför försäkringen.

Regeringen förstärker också den individuella visningsrätten med cirka fyra miljoner kronor under 2017. Stödet kan jämföras med författarnas biblioteksersättning, och är det belopp konstnärer får när deras konst visas på offentliga platser.

– Dett är tyvärr alldeles för lite. Målet var att det skulle ha samma nivå som biblioteksersättningen men glappet har ökat med tjugo miljoner sedan 2010, trots de fyra miljonerna, säger Katarina Jönsson Norling, som har räknat ut att tillskottet motsvarar cirka tusen kronor till varje konstnär.

Hon väntar sig fler satsningar under kommande år.

– Vi hoppas nu att kulturministern lever upp till löftet att konstnärer står först i kön inför kulturbudgeten 2017.

Fakta: Handlingsplanen för bild och form (TT)

Kärnan i planen är den utredning som ska redovisas senast den 28 februari 2018. Utredaren ska bland annat: kartlägga och beskriva konstnärernas villkor, analysera de befintliga statliga ersättnings- och stödsystemen för konstnärer, samt analysera hur införandet av kultursamverkansmodellen har påverkat förutsättningarna för att verka som professionell konstnär.

Regeringen förstärker också den individuella visningsrätten med fyra miljoner kronor under 2017.

Man ger kulturrådet i uppdrag att redovisa hur många institutioner inom kultursamverkansmodellen som betalar ut medverkans- och utställningsersättning, eftersom många museer har kritiserats för att inte betala ut den.

Regeringen föreslår också att bild- och formområdet blir ett utpekat verksamhetsområde i kultursamverkansmodellen.

Kultursamverkansmodellen sjösattes 2011 för att skapa ett ökat utrymme för regionala prioriteringar. Landsting/regioner som ingår i modellen beslutar hur det statliga bidraget fördelas till regional kulturverksamhet, i samverkan med länets kommuner och kulturlivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".