Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans ord: Osa

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 12.26
Kulturredaktionens Mattias Berg om "Osa"
(3:55 min)
Bob Dylan
1 av 2
Foto: Vince Bucci/TT.
Text
2 av 2

Varje vecka ber vi kulturredaktionens medarbetare att välja ett ord som ligger i tiden. Den här veckan är det Mattias Berg som har fastnat för uttrycket "Osa".

Ja, Dylan kommer alltså inte till festen för honom själv i Stockholm. Det är ett återbud som på många sätt slår de flesta - inte bara för statusen i själva det som återbudas till, både utdelningen och middagen. Utan också för att festföremålet tycks utebli med sådan nonchalant elegans.

Men han är ju sannerligen inte först med att tacka nej till utdelningen av Nobels litteraturpris. Snarare verkar det bara bli allt vanligare. Av de senaste tretton pristagarna har fem valt att inte komma till Stockholm - vilket gör en avhoppsfrekvens på uppåt 40 procent.

Givetvis kan det här vara en ren tillfällighet. Men man kan också fråga sig om Akademien oftare prisar en viss kategori författare nuförtiden: skyggare eller sjukare eller helt enkelt mer… otacksamma? Som i Dylans fall inte ens osar förrän en månad efter tillkännagivandet?

Jag slår upp det där uttrycket, som sedan länge också är ett verb. Det är en egendomlig formulering: Om svar anhålles. En gammaldags, passiv konstruktion - och dessutom så lätt att missuppfatta ifall man bara lägger betoningen på första ordet: om svar anhålles så… vadå?

I Wikipedias artikel om uttrycket står bland annat: "Vanligtvis förväntas den inbjudne svara på samma sätt som inbjudan gjorts, den som fått ett brev bör alltså svara med brev".

Enligt ständiga sekreteraren Sara Danius skrev Dylan också ett personligt brev till Akademien. Kanske fick han även inbjudan till utdelningen per brev, eftersom man aldrig fick tag på honom via telefon - vilket i så fall innebär att pristagaren betett sig helt enligt Wikipedia-etikett.

Men förloppet efter årets tillkännagivande är ändå mer än vanligt höljt i Nobeldimma. För hur var det egentligen med den där egendomliga processen, när Dylan länge inte svarade alls och den enda märkbara reaktionen var en liten uppdatering på hans försäljningssajt - som sedan snabbt togs bort igen? Var det också ett slags osande? Och i så fall ett ja eller ett nej?

Det nysvenska ordet "osa" bryr sig ju inte om vilket: det är värdeneutralt. Precis lika tillämpligt på ett frustande entusiastiskt svar med vändande mejl som på ett återbud i sista momangen.

Med den internationella motsvarigheten, förkortningen RSVP som härrör från franskans "Répondez, s'il vous plâit: ungefär "Svara, är Ni snäll", förhåller det sig det annorlunda. Åtminstone vad gäller den modernare variant som på engelska har tillägget Regrets only!.

Den underbart komplexa lilla formuleringen säger ju dels att man bara ska svara om man inte kan komma. Men dels också att alla som inte kan vara med redan ångrar detta bittert.

Frågan är om det gäller även Dylan. Osat tycks han hur som helst ha gjort, enligt konstens alla regler. Fast lite sent var det väl ändå - eller vad säger vi?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".