Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturnytts julkalender 2016

Lucka 1: Kvällssnö över Kanbara

Publicerat torsdag 1 december kl 06.30
Katarina Wikars om vinterns ödsliga leende
(1:22 min)
Evening Snow at Kanbara
"Evening Snow at Kanbara", Ando Hiroshige.

Idag är det dags att öppna lucka nummer ett i Kulturnytts julkalender. Katarina Wikars slår ett slag för vinterns enslighet och japanska träsnitt.

Det snöar sällan i Kanbara, men just den här kvällen har det kommit minst tre-fyra decimeter. Snön ligger vit på taken, på tallarna. På de hopkurade människornas ryggar och parasoller. Som om de frånvända fastnat på stället. Bergen i bakgrunden, täckta.

Snöflingorna mot kvällshimlen – när snöade det? Någon gång mellan 1833 och 1843, i den här tideräkningen. I Kanbara på den östra kustvägen mellan Edo och Kyoto. Ando Hiroshige såg snön falla på det 15:e träsnittet i serien "53 stations of the Tokaido".

Visst är det en nära nog utsliten bild som till och med finns på temuggar men jag älskar den, så mycket väder i den. Människorna tvingas inåt, ner i sig själva, i blåsten. Den brittiska författaren Angela Carter hade nog kallat bilden "vinterns ödsliga leende". Och vem vet: eftersom det sällan snöar så långt söderut i Japan som i Kanbara så var det kanske bara kallt i Hiroshiges hjärta när han karvade ut kvällssnön i Kanbara i träet.

Webbutställning på Östasiatiska: Japanska träsnitt med vintermotiv

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.