Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i industri på Sjöhagsvägen 14 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
(Publicerat idag kl 11.22)
P4 Västmanland

Finländskt nej till Guggenheim

Publicerat torsdag 1 december 2016 kl 00.10
Modell av föreslaget Guggenheim-museum i Helsingfors.
Modell av det Guggenheimmuseum som Helsingfors stadsfullmäktige nu röstat nej till. Foto: Heikki Saukkomaa/TT

Det blir inget Guggenheim-museum i Helsingfors. Helsingfors stadsfullmäktige röstade omkull förslaget med rösterna 53-32.

Röstningen genomfördes strax efter midnatt, natten till torsdag, finländsk tid, efter en debatt som pågått i flera timmar.

Alla ledamöter för Vänsterförbundet, en klar majoritet av Socialdemokraterna och nästan alla Sannfinländare röstade emot. Bland Samlingspartiet och De gröna var lite fler än hälften av ledamöterna för. I SFP:s grupp var tre emot och två för, medan de båda kristdemokraterna röstade emot.

Kostnadskalkylen för museet var 130 miljoner euro. Enligt det ursprungliga förslaget skulle Helsingfors stå för högst 80 miljoner och museets stödfond för 15 miljoner.

Museets förespråkare bedömde att ett Guggenheim-museum i Helsingfors skulle locka 100 000 nya turister till Finlands huvudstad varje år, men nu blir det alltså inte verklighet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".