Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturnytts julkalender 2016

Lucka 2: "The Americans"

Publicerat fredag 2 december kl 05.42
Uppdaterat fredag 2 december kl 05.42
Maria Edström om en TV-serie i tidens rörelse
(1:43 min)
The Americans titel-card
The Americans titel-card

 Så är det dags för Maria Edström att öppna decembers andra lucka; där finns TV-serien ”The Americans”

Nej det är inte bara Nathan Barrs suggestiva, lite ”mannen från UNCLE-aktiga” musik i tv-serien ”The Americans”. Det är inte bara de nyanserade och samtidigt häpnadsväckande hårdföra rollgestalterna Philip och Elisabeth Jennings, spelade av Matthew Rhys och Keri Russel, två sovjetiska spioner i Virginia USA i en tid när Brezjnev plockas ner från väggen i ”The prezidentura” och när Ronald Reagan hänger på väggen hos FBI. Det är inte bara det där liksom klonk-smällande ljudet av en bildörr som stängs eller den där gröna skriften på de första Commodore-datorerna eller tröjor med otroliga virkade tofsbollar. Det är inte bara en liten historielektion i vem som stödde apartheid i Sydafrika eller började samarbeta med mujjahedin i Afghanistan. Eller vem som kidnappade tillbaka judiska forskare som flytt antisemitism och som utövar obarmhärtig utpressning mot politiska fångar. Det är inte bara alla utmejslade biroller på båda sidor i detta kalla krig signerade manusförfattaren Joe Weisberg, fd CIA-medarbetare.

 Nej, det är själva tidens rörelse vi ser, en rörelse som inte fastnar i nostalgins förföriska famntag utan som vänder sig om och djärvt blickar tillbaka på en tidsepok som fortfarande värker i vår.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.