Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tryckfrihetsförordningen 250 år idag

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 15.18
Fokus på Sverige och Finland
(1:44 min)
Tryckfrihetsförordningen
År 1766 antog riksdagen den första tryckfrihetsförordningen. Foto: TT.

- Detta sekel ser väldigt fridsamt ut på ett plan, men på ett annat är det de största hoten mot tryckfriheten som vi sett, säger författaren Agneta Pleijel, som idag deltog i ett seminarium i riksdagen.

Jubileet uppmärksammades med ett seminarium i riksdagen idag, i samarbete med Finlands riksdag.  

Annika Lapintie, ordförande i finska riksdagens grundlagsutskott inledde seminariet.

– Sverige och Finland har klarat sig väl i internationella utredningar om pressfrihet. I samband med jämförelse av yttrandefrihet, är det ibland skäl att fråga sig om vår framgång också delvis beror på att situationen för yttrandefriheten blir sämre i andra delar av världen.

Tryckfrihetsförordningen firar i dag 250-årsjubileum. Fokus låg på Sverige och Finland, men många diskussioner handlade även om yttrandefriheten i världen.

Under dagen presenterades även boken "Fritt ord 250 år. Tryckfrihet och offentlighet i Sverige och Finland - ett levande arv från 1766" som riksdagen har låtit framställa. Den innehåller bidrag av både finländska och svenska författare och den ges ut på båda språken.

En av författarna är Agneta Pleijel, som under seminariet fokuserade på hur yttrandefriheten hotas utanför Sverige.

– Jag började skriva den i januari 2015 då attentaten i Paris skedde. Och detta sekel som jag försökt beskriva ser väldigt fridsamt ut på ett plan, men på ett annat plan är det de största omvälvningarna och de största hoten mot tryckfriheten som vi har sett. 

Maria Romantschuk, Finlands tidigare presidents presschef deltog i seminariet, och berättade om den händelse där finska public service tystades ner av statsministern efter att han fått reda på att de ska gå ut med känslig information om hans ekonomi och den händelsen har fått henne att tycka att tryckfriheten i Finland är under hot.

– Finland är nummer ett när det gäller pressfrihet, men jag undrar vart vi ligger efter det här året.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".