Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Yle-journalister slutar i protest

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 13.09
Salla Vuorikoski: "YLE har grundläggande problem"
(2:12 min)
Yle.
Yle. Foto: Jyrki Valkama/YLE/TT

Efter debatten om politiskt styrd journalistik lämnar två grävande journalister, däribland tidigare aktualitetschefen Jussi Eronen, Yle i protest mot vad de kallar en osund redaktionskultur.

Finska Yle fortsätter att skakas av den senaste tidens debatt om politiskt styrd journalistik. Det var häromveckan som det avslöjades hur chefer på public servicebolaget stoppat ytterligare bevakning när Finlands statsminister utövade press på Yle-journalister som granskade hans ämbete.

I dag sade två tunga grävande journalister, bland annat den som gjorde det uppmärksammade jobbet om statsministern, upp sig från Yle i protest mot vad de kallar en osund redaktionskultur.

Journalisterna Salla Vuorikoski och hennes närmaste chef Jussi Eronen rekryterades till Yle förra året från den kommersiella kanalen MTV3, som kan jämföras med svenska TV4.

Det grävande program de jobbade med där lades ner och de kom till Yle. Men där anser de att de mött en kultur som är fientlig mot granskande journalistik, där höga chefer hela tiden ska lägga sig i journalisternas arbete. Det senaste exemplet kom ut i offentligheten för ett par veckor sedan, då det visade sig att statsminister Sipilä hade reagerat mycket negativt och drastiskt på ett inslag om den jävssituation som han möjligen befunnit sig i när han beviljat miljonbelopp i stöd till ett krisande statligt gruvbolag som hans släktingar är underleverantörer till. Det framkom senare att nyhetscheferna på Yle efter att ha mottagit personliga mejl från Sipilä, utfärdat vad som kunde tolkas som ett förbud mot fortsatt rapportering om hela frågan.

Det var Salla Vuorikoski som gjorde nyhetsinslaget och mottog ett tjugotal mejl från statsministern. I dag skriver hon på Facebook, i samband med sin och Jussi Eronens uppsägning, att "Ylehar grundläggande problem att ta itu med som rör journalistikens kärna: hur de ska värna sitt oberoende och hur de ska vara en service för sina egentliga ägare, den finländska allmänheten".

I förra veckan skrev både Yle:s VD Lauri Kivinen och bolagets nyhets- och aktualitetschefer öppna brev där de ställde sig bakom den hårt kritiserade linjen om att begränsa rapporteringen om statsministern häromveckan, och anklagade både den tidning, Suomen Kuvalehti, som avslöjade de interna kontroverserna, och de anställda som anonymt meddelat tidningen, för att blåsa upp händelsen.

Den ansvarige som fått mest kritik, Yle:s nyhetschef Atte Jääskeläinen, kommenterar idag Vuorikoskis och Eronens val att lämna bolaget, med att de två medarbetarna "uppenbarligen haft svårt att godta Yle:s journalistiska principer och värderingar."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".