Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KRO anser att konstnärerna ska ges plats i stadsplaneringen

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 07.20
Katarina Jönsson Norling (KRO): Man förstår inte vilka värden det är man kastar bort
(1:53 min)
Katarina Jönsson Norling (KRO).
Katarina Jönsson Norling är ordförande för Konstnärernas riksorganisation. Foto: Press, TT

Kulturnytt har tidigare berättat att konstnärer kan tvingas lämna ateljéer vid ombyggnationer och höjda hyror. Enligt Katarina Jönsson Norling – ordförande för Konstnärernas riksorganisation (KRO) – är grundproblemet konstnärernas låga ersättningar.

Kulturnytt har i flera inslag kunnat berätta om konstnärer som kan tvingas flytta ut ur sina ateljéer på grund av höjda hyror eller fastigheter som privatiseras eller omvandlas till bostäder.

– Grundproblemet för konstnärerna är ju hela tiden att man får så dålig ersättning för sitt konstnärliga arbete. Man har väldigt låga och osäkra inkomster. Så en faktisk åtgärd är ju att betala konstnärerna skäligt när man anlitar dem, säger Katarina Jönsson Norling som är ordförande för KRO.

När stadsdelar blir attraktiva riskerar konstnärer att trängas ut ur sina ateljéer på grund av exempelvis marknadsanpassad hyra eller privata fastighetsägare som vill omvandla fastigheter som tidigare varit anvisade konstnärer. Processen är inte ny men det har blivit svårare för konstnärer att få utrymme, särskilt i storstadsområdena, menar Katarina Jönsson Norling. Och enligt henne leder det till en otrygghet där både långa arbetsprocesser och investeringar i god arbetsmiljö blir lidande.

Förutom ökad ersättning menar hon att en lösning kan vara utökat ateljéstöd i fler städer. Ateljéstöd finns i dag i bland annat Göteborg och Stockholm, där det nyligen beslutades om en höjning. En annan lösning är att i stadsplaneringen anvisa konstnärer särskilda hus eller delar av hus.

– Ur stadens perspektiv är det ju intressant att ha konstnärer överallt. Och en stad kan ju bestämma hur en stad ska växa, säger Katarina Jönsson Norling.

Men det är inte alla privata fastighetsägare som är intresserade av att ha konstnärliga verksamheter i sina fastigheter, som till exempel i det aktuella fallet med Smedjegatan 5 i Göteborg som Kulturnytt tidigare berättat om. Enligt Katarina Jönsson Norling är det därför viktigt att fortsätta påminna om hur värdefulla konstnärliga verksamheter kan vara för ett område.

– Man förstår inte alltid vilka värden det är man kastar bort. När man förr byggde in ateljévåningar i olika områden, då såg man det som ett värde som var viktigt att få in i områden. Det är en kunskap som man tappar om det bara glider iväg och privatiseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".