Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kungliga musikhögskolan ska diskuteras vidare

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 15.33
KMH:s styrelseordf Sture Carlsson: Inte så bråttom att omorganisera
(2:12 min)
Kungliga musikhögskolan mot Valhallavägen i Stockholm.
Kungliga musikhögskolan mot Valhallavägen i Stockholm. Foto: Berit Nygren/SR

Kungliga musikhögskolans styrelse beslutade idag att bordlägga frågan om en ny organisation.

Beslutet kommer mot bakgrund av den oro som det liggande förslaget har väckt, och nu ska omorganisationen diskuteras vidare med de berörda.

- Det är ju inte ovanligt när man håller på med organisationsöversyner får hålla på och bolla frågan fram och tillbaka några gånger mellan dem som fattar beslut och de som berörs av beslutet, säger KMH:s styrelseordförande Sture Carlsson och fortsätter:

- Nu är det dessutom så att vår rektor var ju inte närvarande, för hon är sjukskriven, och en annan tung person som har varit med och utarbetat det här förslaget var heller inte närvarande. Vi tyckte att det finns nog en del saker som vi behöver diskutera mera internt här på skolan, och så bråttom är det ju inte så därför så bordlade vi över att fortsätta diskussionerna i januari.

Vilken roll har oron för en försämrad kvalitet spelat för det här beslutet idag?

- Ja, det är klart att vi tar en sådan oro på allvar. Där känner vi ju oss rättså trygga över att vår avsikt är att det ska vara en förökad kvalitet och inte en försämrad kvalitet och det tror jag nog att vi kan visa. Vi måste nog ta ett omtag och vara litet mer pedagogiska, förklara hur vi har menat.

Oron finns bland annat på mindre institutioner som den för folkmusik som enligt det liggande förslaget ska slås ihop med jazz och musik- och medieproduktion. Sedan ska det bli en klassisk institution med komposition och dirigering och en institution för ämneslärarutbildning och musikterapi.

Då sex institutioner blir tre flyttas till exempel makten över budgeten upp i hierarkin, men institutionsindelningen är bara en liten del av det paket som nu diskuteras för Kungliga musikhögskolan, säger Sture Carlsson.

Bland annat handlar det om att utveckla prefektrollen mot att bli mer arbetsledande medan särskilda studierektorer ska få i uppdrag att utveckla utbildningarnas innehåll, men det handlar inte om att spara pengar utan att få ut så mycket som möjligt för de pengar KMH har idag, säger Carlsson men skolan måste enligt honom förändras:

- Ha en lika modern ledning och styrning av skolan som själva huset så att vi verkligen blir en internationell skola av toppkvalitet med toppverksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".