Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Josef Franks sena fantasivillor rymmer både kitsch och krångel

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 10.00
Accidentism på ArkDes: "Josef Frank - Against Design"
(5:29 min)
Hus D4
1 av 2
Hus D4 till Dagmar Grill med giraffskorstenar. Foto: ArkDes
Hus 9
2 av 2
Hus 9 utan räta vinklar och rektangulära rum. Foto: ArkDes

13 fantasihus från 1947 som ser ut som om de tillkommit till av en slump visas på utställningen "Josef Frank- Against Design" på ArkDes.

Lyssna på konsthantverksexperten Jan Norrman berätta om Josef Franks tid i Sverige i ett ljudklipp under artikeln.

Josef Frank är i Sverige mest känd som formgivare för Svensk Tenn. Men han var också en av Österrikes mest välrenommerade modernistiska arkitekter innan han tvingades fly undan nazisterna på trettiotalet. På utställningen visas förutom möbler och bruksföremål också många av hans arkitekturprojekt, både byggda och obyggda.

Katarina Wikars fastnade framför akvareller och skisser av hans fantasihus tillsammans med utställningens producent Lena Landerberg. 

Det hittills krångligaste huset, skrev Josef Frank om "Hus nummer 9"  i ett brev till sin vän Dagmar Grill som var mottagaren av hans hus. Det har inte en enda rät vinkel, inga rektangulära rum.

Han kallade hus det för sitt "Accidental House" och elva år senare publicerade han en artikel i tidskriften Form om "Accidentismen". Vi ska gestalta vår omgivning som om den uppstått av en tillfällighet, skrev han. Det var på sätt och vis hans uppgörelse med modernismens stränghet.

Han tyckte bättre om stoppade soffor än stålrörsstolar. Hemmet ska växa fram över tid, ansåg han. Möblerna ska se ut som de hamnat där av en tillfällighet. Varje möbel en solitär, skrev han redan som ung, han älskade vindsvåningar mer än något annat, vinklarna, vrårna, även där tillfälligheterna.                                         

Det sista huset som han ritade byggdes 1936 i Falsterbo. Dagmar Grill blir sedan mottagaren av hans drömmar. 1953 får Dagmar fyra hus till D-husen. Han skriver om ett nytt arkitekturspråk, som rymmer inte bara skönhet utan också spänningar och motsägelser. Som Kitsch-element.

Och D-hus 4 ser lite ut som en rosa vilande elefant med två prickiga giraffskorstenar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".