Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stridslystna medier på festivalen South by Southwest

Publicerat söndag 12 mars kl 10.22
Roger Wilson på South by Southwest
(4:01 min)
New York Times-kolumnisten Jim Rutenberg pratar Trump med PolitiFact-redaktören Angie Drobnic Holan, Washington Posts Abby D Phillip och tv-legendaren Dan Rather på SXSW-festivalen i Austin. Foto: Roger Wilson/SR
New York Times-kolumnisten Jim Rutenberg pratar Trump med PolitiFact-redaktören Angie Drobnic Holan, Washington Posts Abby D Phillip och tv-legendaren Dan Rather på SXSW-festivalen i Austin. Foto: Roger Wilson/SR

Det stora eventet South by Southwest i Austin i Texas än en festival, en konferens och en mässa dit många it- och medieföretag åker för att trendspana och samla inspiration.

- Roger Wilson du har följt de två första dagarna på South by Southwest. Kan man redan nu säga något om vad som är årets samtalsämnen?

- Det kan man nog. Det är väldigt många programpunkter om virtual reality det vill säga filmer som man kan se med särskilda vr-glasögon och som placerar tittaren i en konstgjord verklighet.

Men pratar också mycket om ai, alltså artificiell intelligens. Allt från självkörande bilar till datorprogram som ska kunna automatisera vår vardag, och som ska kunna analysera och fatta beslut på egen hand.

Och så kan man väl säga att det också handlar ganska mycket om president Trump. Det finns som ett inofficiellt tema på många programpunkter.

- På vilket sätt yttrar det sig?

- Ja, som igår när dagstidningen New York Times hade en heldag med en rad programpunkter, ett event som nästan tog spjärn mot Donald Trump och det som nästan liknar en kampanj som han startat mot tidningen. Han kallar den ju alltid failing, när han nämner den på twitter, som att New York Times är ett företag som håller på att gå i konkurs.

- Vad hände på New York Times-dagen?

- Man pratade bland annat om det här faktakollskriget som uppstått mellan medierna och president Trump och hans administration. Där man ju mer och mer känt sig tvungna att detaljkontrollera uppgifterna som sägs. Bland annat så berättade Abby D Phillip från Washington Post att hon nu slutat att livetweeta från presskonferenserna i Vita huset, eftersom hon inte vill sprida saker som hon inte hunnit kolla.

Men så här några veckor in på president Trumps styre, säger man sig också känna att man kanske måste dra ner på det flitiga faktakollandet, att det tar för mycket tid från att fördjupa sig i innehållet och konsekvenserna av olika lagförslag. Vi måste välja våra strider, var det budskap som man nu börjat gå efter.

En annan programpunkt var döpt till: Is covering Trump as crazy as it seems? Är det så galet som det verkar att bevaka Trump? Och där tyckte jag trots allt att New York Times chefredaktör Dean Baquet var den som överraskade mest. Han hade redan på morgonen efter valet varit helt peppad av utsikten att få skriva om Trump. Det kändes som att ens livs största knäck låg framför en, men att han inte hade en aning om vad det var. Och att det var viktigt att New York Times och andra medier inte såg Trump som en fiende, utan höll en stenhård men korrekt linje i bevakningen.

- Vad var det annars generellt för stämning på eventet?

 Stridslystet, tyckte jag. På ett bra sätt. Man sa att man verkligen känner att tidningen har en viktig roll i det offentliga samtalet. Och att bara en tidning som är så stor och har så stora resurser som New York Times kan klara av att granska makten i det här läget.

Sedan är det ju en annan sak att Trumps eviga smutskastning av New York Times ändå ledde till att man hade en programpunkt där man väldigt noga gick igenom hur det låg till med ekonomin och prenumerantstocken. För tidningar som New York Times har ju Trumps styre så här långt rent ekonomiskt betytt en vinst, eftersom folk blivit så provocerade av Trump att de löst prenumerationer på ett annat sätt än tidigare.

Rent generellt är journalistiken i USA i kris, men från New York Times sida säger man att man alltid kommer att klara sig på något sätt. Snarare vill man sätta fokus på de små och mellanstora tidningarna som redan dukat under. Det är det som innebär det största demokratiska hotet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".