Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskriminering och konflikter vanliga på konstnärliga arbetsplatser

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 09.51
Frida Selander: Som tjej får man jobba dubbelt så hårt
(1:23 min)
Rapporten handlar om konstnärer inom samtliga konstområden så som ord, bild och form, musik, teater, dans och film.
Rapporten handlar om konstnärer inom samtliga konstområden så som ord, bild och form, musik, teater, dans och film. Foto: TT

Diskriminering är vanligare bland konstnärer än i övriga arbetsmarknaden. Trots det upplever konstnärerna generellt en jämförelsevis stor lust att gå till jobbet.

Konstnärsnämnden har kartlagt konstnärers arbetsmiljö. Det gäller konstnärer verksamma inom ord, bild och form, musik, teater, dans och film.

Diskriminering är vanligare bland konstnärer än i övriga arbetsmarknaden visar rapporten. 25 procent av konstnärerna svarar att de utsatts för diskriminering under de senaste 12 månaderna.

Män upplever ofta diskriminering på grund av etnisk tillhörighet. Diskriminering bland kvinnor yttrar sig oftast att de känner sig diskriminerade på grund av kön.

– Som tjej får man jobba kanske dubbelt så hårt för att komma framåt. Man sliter ju som ett djur, säger musikern Frida Selander som verkar i såväl Umeå, Stockholm som i Höga kusten.

Många påverkas så starkt att det får konsekvenser för deras arbete:

– Det är 37 procent av konstnärerna som svarat att de har avstått för att uttrycka sig konstnärligt under de senaste tolv månaderna. Så det är ju en oerhört stor andel som faktiskt påverkas så starkt av diskriminering att de avstår, säger Ann Traber, utredare på Konstnärsnämnden.

Trots detta känner konstnärer generellt en stor lust att gå till jobbet.

Konflikter med kollegor och chefer är vanliga. 41 procent uppger att det varit i konflikt i sitt arbete minst någon gång de senaste 12 månaderna.

Undersökningen visar även att många konstnärer jobbar trots att de är sjuk. Sjuknärvaron har ökat mellan fem och nio procentenheter jämfört med Konstnärsnämndens tidigare undersökningar. Även de arbetsrelaterade skadorna har ökat mellan åren 2008-2016 från 11 till 30 procent.

Rapporten bygger på en enkät som har besvarats av 1 859 personer med frågor om såväl fysiska som psykosociala aspekter av arbetsmiljön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".