Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION: LITTERATUR

Johannes Anyuru om terror och tidsresenärer

Publicerat måndag 20 mars kl 06.30
"Vad samhällskritikern Anyuru beskriver är ju ingen fjärran dystopi, utan något som hänt och fortsätter hända"
(3:33 min)
Författaren och poeten Johannes Anyuru.
Författaren och poeten Johannes Anyuru. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Johannes Anyurus nya roman handlar om terror och tidsresenärer, islam och fascism i dagens Europa - och morgondagens.
Martina Lowden har läst en science fiction-roman lika poetisk som politisk.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Författare: Johannes Anyuru
Titel: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Hondo heter den asteroid som tvingar rymdskeppet Aniara ur sin kurs. Hondo är gränsen, händelsehorisonten i Harry Martinsons exilepos. Efter den finns ingen återvändo, bara en oändlig tomhet där alla värden förlorat sin mening.

Hondos heter också en seriebutik i Johannes Anyurus nya roman. En novemberkväll kommer en karikatyrtecknande konstnär dit för att tala om yttrandefrihetens gränser. Ur publiken reser sig tre unga människor, beväpnade med k-pistar, bombvästar och mobilkamera. En Daeshflagga sydd av sopsäckar. En kartongskärare mot konstnärens hals. Ett livestreamat gisslandrama. Ett skott. Ett till. Ingen återvändo längre möjlig. Eller?

Liksom ”Aniara” handlar Anyurus starka och svindlande roman om tomhet – och, med Martinsons ord, ”fatalister av det nya slag / som bara tomma rymder kunnat forma”. Den utforskar de processer genom vilka verkligheten berövas sina dimensioner, så att människor blir till bilder för varandra, platta karikatyrer, brusiga mobilfilmer. Tömda på sig själva, kapabla att döda.

Boken tar oss femton år in i en möjlig framtid, till ett fascistiskt Sverige där muslimer och judar förlorat sina medborgerliga rättigheter. Bakom stängsel av rakbladstråd undervisas de så kallade sverigefienderna av så kallade yttrandefrihetscoacher och demokratientreprenörer. Bokens rasistmobb kallar sig riddarhjärtan.

Liksom Daeshs soldater mördar i Den Barmhärtiga Förbarmarens namn, krigas det i fredens namn, tystas i demokratins, interneras i frihetens. Tomma, tomma ord – och tung läsning. Vad samhällskritikern Anyuru beskriver är ju ingen fjärran dystopi, utan något som hänt och fortsätter hända i flyktingförvar, på flygplatser och i fångläger.

Att ordet science i science fiction bara skulle syfta på naturvetenskap är ett vanligt och gammalt missförstånd. Men genrens drömmar och mardrömmar har alltid vävts även av humanvetenskap – och av andra kosmologier än fysikens. I ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” blir gudstron ett sätt att bjuda tomheten motstånd.

Berättarjagets islam handlar inte om att äga ljus eller sanning, utan att söka dem, be om dem. Hans Gud skriver en kärleksdikt av rådjur, barn och föräldrar. Och även Anyurus prosa är skriven av en poet. Den förenar elektrifierande spänning med eldfast mystik, skönhet med nödvändighet. Bildar en ny och ljusstark himlakropp i den svenska fantastikens stjärnhop.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".