Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om kulturskola på fritiden möter stark kritik

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 18.28
Kulturskolechef: Vi får färre elever
(2:32 min)
Kulturskolans verksamheter kan läggas på barnens fritid.
Kulturskolans verksamheter kan läggas på barnens fritid. Foto: Heiko Junge / SCANPIX NORGE / SCANPIX

Kulturskoleutredningens förslag om att kulturskolans verksamhet främst ska ske på fritiden möter stark kritik. I de remissvar som kommit in och som Kulturnytt gått igenom visar det sig att hälften är kritiska till förslaget och menar att det skulle exkludera många barn och unga från att delta i kulturverksamheten. Speciellt på glesbygden.

– Bollnäs är ju en kommun där vi har lite glesbygd och mycket byar runtom. Och det blir en segregationsfråga nästan för det är inte så lätt för alla att komma in till stan och spela, säger kulturskolechefen Malin Pärlenskog i Bollnäs kommun.  

Rent konkret, vilka konsekvenser skulle det här kunna få?

– Vi får färre elever, det tror jag.

Kulturskoleutredningen som tagits fram på uppdrag av regeringen föreslår ett nationellt mål som går ut på att kulturskolans verksamhet främst ska erbjudas på barn och ungas fritid så att de inte behöver avstå en undervisning för en annan.

Utredningens utgångspunkt har varit att göra kulturskolan tillgänglig för fler eftersom de som går i kulturskolan framförallt är barn till föräldrar som själva utövar kultur och är högutbildade.

Men förslaget kan få motsatt effekt och istället exkludera många barn eftersom de kommer att ha svårt att ta sig till undervisningen. Det säger Börje Andersson som är kulturskolelärare i Älvsbyn kommun i Norrbotten.

Inte en rättvis skola

– Det ger ju signaler om att den tid man ska använda till kulturskoleverksamhet ska efter skolans slut. Och det är ju direkt dåligt för till exempel Emil som jag nyss spelade med. Han åker skolskjuts och  många kommer att falla bort på grund av just det där. Så det blir ju inte en rättvis skola på det här sättet.

Att hantera det nya nationella målet, det kommer skolorna få hjälp med enligt Kulturskoleutredningens särskilda utredare Monica Lindgren. Bland annat genom mer samverkan kommunerna emellan säger hon.   

– Vi har byggt in flera olika förslag till att kommunerna ska kunna få hjälp med att hantera det här. Det är ju till exempel den regionala funktionen där man kan samverka med andra kommuner. Som det nu är lever kulturskolorna som relativt isolerade öar. Och vi tror att man med ökad samverkan kan åstadkomma mycket.

– Vi tror att det är viktigt om kulturskolan ska behålla sin legitimitet in i framtiden att det är en verksamhet som erbjuds på barnens fria tid. Kulturskolan skulle ju också kunna bli en del av grundskolan till exempel. Men då blir det ju skola av det, och då förlorar kulturskolan sin legitimitet på långt sikt, säger Monica Lindgren.

Men av de 140 remissvar som kommit in så är hälften kritiska till att kulturskolan ska bedrivas på fritiden.

Det ska vara upp till kommunerna själva att bestämma tycker till exempel Lärarförbundet, Sveriges kommuner och landsting, SKL, Statens musikverk och ett flertal kommuner, regioner och kulturskolor.

Kulturskolechefen Malin Pärlenskog får frågan:

Är det inte bra att eleverna får fokusera på skolundervisningen på dagtid och kulturskola på fritid?

– Det ser ju så olika ut i de olika kommunerna. De större kommunerna har ju lite lättare att förlägga det för de är mer centrala. Det är vi mindre kommuner som kommer att få det sämre, säger hon.

Fridolin om kritiken

Utbildningsminister Gustav Fridolin ser allvarligt på kritiken som framförs mot utredningen.

– Just det här förslaget har det problemet att det riskerar att leda till att barn, framförallt på landsbygden, får svårare att gå i kulturskolan. Och det är klart att vi ska ta den kritiken på allvar.

Sen 2011 då den nya skollagen infördes har det rått en del oklarheter kring hur skolorna ska tolka lagen. Vad säger skollagen om att bedriva kulturskoleverksamhet under skoldagen?

– Skollagen slår ju fast att alla barn har rätt till de antal timmar som timplanen fastställer. Samtidigt finns det för skolor möjlighet att organisera skolor med både skolans val och elevens val. Att man väljer att använda elevens val till exempelvis kulturskola. Men det är svårtolkat och det är därför utredningen är inne i detta, för att det ska bli tydligare, säger Gustav Fridolin.

En jämlik kulturskola

Hur ska den kommunala musik- och kulturskolan locka fler och bli möjlig för fler unga i landet?

I den första utredningen som gjorts på nationell nivå av landets kulturskoleverksamheter visar det sig att de som går i kulturskolan framför allt är barn till föräldrar som själva utövar kultur på olika sätt och är högutbildade. 

Den särskilda utredaren Monica Lindgren fick uppdraget av regeringen att ta fram en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Samt lämna förslag på hur statliga insatser kan bidra till att göra kulturskolan mer tillgänglig och jämlik.

24 oktober 2016 överlämnades Kulturskoleutredningen till regeringen. Fram till 15 mars 2017 har den varit ute på remiss.

Utredaren föreslår bland annat att inrätta nationella mål för Kulturskolan för att ge en tydlig riktning för verksamheten.

Ett av de föreslagna nationella målen lyder: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”. Något som många remissinstanser reagerat på.

Totalt antal remissvar som går att läsa på regeringens hemsida: 140

69* av dem är kritiska till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

8 är positiva till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

55 Kommenterar inte det specifika förslaget.

8 ger inga synpunkter på Kulturskoleutredningen.

*Av de 69 som är kritiska är:
37 kommuner/landsting/regioner  
13 Kulturskolor/kulturskolenätverk
19 övriga (som Lärarförbundet, SKL, Göteborgs universitet, Statens musikverk, Regional musik i Sverige)

/Kulturnytt P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".