Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lena Endre regisserar föreställning om pedofili

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 10.00
"Du kan aldrig sätta en gräns för din fantasi"
(8:29 min)
Nina Zanjani och Reine Brynolfsson som Morris och Papa.
Nina Zanjani och Reine Brynolfsson som Morris och Papa. Foto: Visual Relief

Pedofili i en virtuell värld är ett av många kontroversiella teman som tas upp när den amerikanska pjäsen "the Nether" sätts upp på Dramaten i vår.

Virtual reality. Den virtuella världen har hittills mest begränsats till tydligt fiktiva spel, men vad händer när spelet blir så likt verkligheten, att de är omöjliga att separera? Om du kan utföra virtuella, hemska dåd. Är det fel att begå pedofili i virtual reality? Är det fel att misshandla människor i en virtuell värld? Borde det straffas? Det är bara några av de frågor som tas upp när den amerikanska pjäsen "the Nether" sätts upp i svensk version på Dramaten, i regi av Lena Endre.

Vi befinner oss 50 år framåt i tiden. Världen är en mörk plats, där bin inte längre pollinerar och där grödor inte längre växer. En dystopi, där människors behov av verklighetsflykt är större än någonsin. Internet har ersatts av en mer teknologiskt avancerad version vid namn "the Nether", där människor spenderar i princip all sin vakna tid. Skolor finns där. Arbetsplatser. Fritidsaktiviteter.

Föreställningen skildrar en vrå av The Nether vid namn Gömstället; en helt verklighetstrogen kopia av den riktiga världen, där människor kan få utlopp för alla sina fantasier. Det går att göra vad som helst mot vem som helst. Det går till och med att förgripa sig på barn. Polisen Morris leder en utredning av Gömställets skapare Doyle, även känd som Papa, för att svara på frågan: Om du slår någon i en virtuell verklighet, har du skadat någon då?

-Han menar att du aldrig kan sätta en gräns för din fantasi. I den här världen kan vi mötas utanför våra kroppar.

För att få en bättre bild av hur sexualbrott på internet sker idag, kontaktade Lena Endre regionspolischef Carin Götblad, som har flera års erfarenhet inom området. Götblad berättade för alla involverade i pjäsen om de hemska brott som begås mot barn idag. Götblad tycker inte heller att verket behöver moralisera, men tror ändå att det finns en risk för en normalisering av just sådana här brott, i en värld där allt är tillåtet.

-Går man över gränsen en gång, är det lättare att man gör det igen och igen.

Sexuella brott och våldsbrott mot barn är redan utbrett på internet. Götblad berättar skräckhistorier om olika utnyttjanden av minderåriga och hon poängterar att sådana här brott är unika, eftersom förövarna, till skillnad från många andra brott, finns i alla samhällsklasser och alla delar av världen. Och med internets framgång har det blivit enklare att sprida barnpornografiskt material, men det har även blivit enklare att utpressa barn och mörkertalet är enormt, enligt Carin Götblad.

-När vi nystar upp sådana här fall, kan en pedofil hålla igång så mycket som 150 barn, och då är det bara ett som vågar berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".