Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot nytt mediestöd

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 15.33
"Ett konserverande förslag"
(1:46 min)
Medieutredningen. Alice Bah Kuhnke och Anette Novak
Utredaren Anette Novak och kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterar Medieutredningen i november 2016. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En allt större del av landet befinner sig i medieskugga. Men Medieutredningens förslag för att rädda lokaljournalistiken får kritik från flera remissinstanser.

Idag är sista dagen för 124 remissinstanser att lämna sina synpunkter på regeringens medieutredning. En utredning om en bransch i kris, som visar att de vita fläckarna på lokaljournalistikens karta blir allt större.

Medieutredningens huvudsakliga förslag för att råda bot på det är att presstödet från den 1 januari 2018 görs om till ett mediestöd "till allmänna nyhetsmedier oavsett innehålls- eller spridningsform", som alltså ska kunna gå också till gratismedier och digitala medier. Rörelsekostnad i stället för upplaga ska avgöra stödets storlek.

Flera av remissvaren från lokala medieföretag beskriver en oro över vad man ser som oförutsägbarhet i det föreslagna systemet.

AB Skånska dagbladets tidningar Skånska dagbladet och Norra Skåne bevakar 16 av Skånes 33 kommuner. Skånska dagbladet är en av de största mottagarna av presstöd i dagens system. Publisher Lars Joel Eriksson säger att man måste tillföra mer pengar om fler aktörer ska dela på stödet.

– Jag tycker det finns delar i förslaget som är bra, att det inte bara är papperstidningsstöd utan går till journalistik i olika kanaler. Men ska det bli fler som får del av stödet måste man tillföra relativt mycket pengar.

Han säger också att Medieutredningen verkar överskatta intresset för nya lokaltidningssajter. I sitt remissvar skriver Skånska dagbladet:

"I den allmänna debatten och även i Medieutredningen finns det en tro på att det runt hörnet finns nya aktörer som skulle kunna ta vid om den lokala nyhetsförmedlingen inte sker via traditionella dagstidningar. I Skåne finns några sådana lokala siter. Den vad vi kunnat utröna mest framgångsrika lokala skånska nyhetssiten har 81 unika besökare och är därmed närmast försumbar som nyhetsförmedlare."

En annan remissinstans, ETC förlag, har sedan 2005 startat 12 nya tidningar runt om i landet, och är också en stor mottagare av presstöd. Ägaren Johan Ehrenberg skriver i sitt remissvar att Medieutredningen har fel fokus.

– De löser inte problemet som media står inför: att öka mångfalden och se till att fler röster kan höras. Den här utredningen är snarare orolig över de stora mediebolagens vinstproblem. Då försöker man lösa det i stället för att starta så många nya röster som möjligt. Jag tycker att det är ett konserverande förslag i stället för ett utvecklande förslag.

– Det befintliga presstödet fungerar för att starta tidningar. Däremot kan inte presstödet lösa om en stor mediekoncern har satsat pengar på en digital jättesatsning och inte fått igen i annonspengar det de trodde de skulle få. De stora medieföretagens irritation är att vinsterna har sjunkit eftersom någon annan har tagit reklamintäkterna. I första hand Facebook och Google.

ETC:s stöd kommer förmodligen inte att minska i det nya systemet, enligt Ehrenborg. Men han tror att det kommer att bli svårare för mindre aktörer som vill starta tidningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".