Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – KONST

"Giv ge-ten lite salt Gö-sta" – Folkskolan 175 år

Publicerat onsdag 22 mars kl 09.37
Måns Hirschfeldt: "Som ett Junibacken för 55+"
(7:23 min)
Sagostund på förskola och Carl Larssons "Prinsessan Vår".
Sagostund på förskola och Carl Larssons "Prinsessan Vår". Foto: Sven Oredson, Lärarstiftelsen/Per Myrehed

Den svenska folkskolan fyller 175 år och det firar Lärarstiftelsen med en vandringsutställning. Första anhalt är Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Måns Hirschfeldt har sett "En sagolik skola".

Titel: "En sagolik skola – Folkskolan 175 år"
Plats: Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
Tid: På Waldemarsudde till och med den 21 maj. Därefter visas utställningen i flera städer runt om i landet till och med 2019.

Det är färgglatt och fullproppat med bänkar, böcker, kartor och gymnastikpåsar

När förslaget om en folkskolestadga lades fram i början av 1840-talet så saknade drygt hälften av landets socknar skolundervisningen. Så även om reformen inte sedan skedde över en natt (till exempel var det till en början inte obligatorisk läsundervisning, för just läsa förväntades barn ha lärt sig hemma) så var det här förstås ett av Sveriges viktigaste demokratiseringsprojekt genom tiderna, precis som arrangörerna bakom utställningen framhåller. Det är väl värt ett jubileum? Och en, givetvis, mycket pedagogisk utställning där skärmar och lösa väggar som skapar klassrum och en tidslinje, från den inledande torftigheten till rekordårens rekorderligt. Det är färgglatt och fullproppat med bänkar, böcker, kartor och gymnastikpåsar. Som ett Junibacken för 55+.

Det är kanske inte nyskapande museiverksamhet direkt, men den är kunskapsstinn. Också här förväntas vi kunna läsa och gör man det så vet man betydligt mer om svensk skola när man går därifrån än när man kom. Om utvecklingen, om de centrala figurerna, om svenska skolplanscher och vi lär att "Sång gör oss al-la gla-da" som det står på en gulnande affisch. En läsövning som "Giv ge-ten lite salt Gö-sta" öppnar onekligen dörren till en annan tid.

Den här väldiga berättarglädjen gör utställningen lite trång

Om jag har någon invändning är det att den här väldiga berättarglädjen gör utställningen lite trång. Det är svårt för föremålen att få den rymd omkring sig som krävs för att de ska komma till liv på egen rätt.

Därför är det kul att den här vandringsutställningen fått växa sig lite större på Waldemarsudde och att den kompletterats med verk ur museets samlingar ger en extra klangbotten. Här visas till exempel Prins Eugens skisser till skolutsmyckningar och många originalillustrationer till böcker ur Barnbiblioteket Saga. Det bilder av Jenny Nyström, Elsa Beskow, Carl Larsson och andra som understryker synen på den centrala roll som konsten spelade i folkskolans "nationella fostran" av barnen.  

Det också tokroligt att se Olle Hjortzbergs påfallande fula förlagor till historielektionernas undervisningsplanscher med riddare och vikingar. Det var brödjobb, uppdragen för skolmaterial var ofta hårt mallade och bilderna fyllde specifika syften. Det ser man inte minst i de djurbilder som Nils Kreuger framställde för undervisningen och som här, väldigt förtjänstfullt, går att jämföra med de hästar han målade för sin egen skull. Eller för konstens skull.

Stilen är ytligt sett den samma, tydliga konturer och Kreugers lite pointillistiska färgduttar. Men skolbilderna är, på ett helt annat sätt än hans "riktiga målningar", alldeles sprängfyllda med information. Här ska det finnas plats åt typiska gårdsformationer, klädedräkter, grindar och gärdesgårdar, det ska vara en spann under kossan och massa annat som skulle visa så många, förvisso idealiserade, aspekter av svenskt lantliv som möjligt. Medan Kreugers fria konst är just fri. Det är djur och landskap öppna för möjligheter, för rörelse. Och liiite mer av det kunde man, som sagt, också önska sig av själva utställningen.

Hör ett kritiksamtal med Måns Hirschfeldt i P1 Kultur om "En sagolik skola" i ljudlänken ovan 

"En sagolik skola" kommer att visas i, i tur och ordning, Kalmar, Kristianstad, Malmö, Umeå, Falun, Karlstad och Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".