Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRÖNIKA

Kulturkrönikan: Ratade kroppar och selfies som skaver

Publicerat söndag 26 mars kl 08.01
Matilda Källén: "Här blir det som skaver så tydligt"
(2:53 min)
"Pics or it didn't happen".
1 av 4
Boken "Pics or it didn't happen" har samlat bilder som bannlysts av Instagram. Foto: Prestel/Issac Kariuki
Bilder från "Pics or it didn't happen".
2 av 4
Bilder från "Pics or it didn't happen". Foto: Prestel/Arvida Byström/Rebecca Díaz Larrain
Bild från "Pics or it didn't happen".
3 av 4
Bild från "Pics or it didn't happen". Foto: Prestel/Lee Phillips
Bilder från "Pics or it didn't happen".
4 av 4
Bilder från "Pics or it didn't happen". Foto: Prestel/Stina Wollter/Cassie Brown

"Kan vi hålla en ceremoni för alla bannlysta Instagram-poster?". Så föddes idén till konstnärerna Arvida Byström och Molly Sodas bok "Pics or it didn't happen", där de har samlat bilder som den sociala plattformen ansett vara olämpliga. Och Matilda Källén ser mönster.

Saliv, mens och hår som skymtar. Nakna kroppar, klädda kroppar, kroppar i rörelse.

Bilderna i konstnärerna Arvida Byström och Molly Sodas nya bok "Pics or it didn't happen" har flera saker gemensamt. De har alla tagits bort från Instagram av Instagram med hänvisning till den sociala plattformens "community guidelines". Flera av dem bryter tydligt mot reglerna, som anger att så kallat naket innehåll är bannlyst, men väcker frågor om reglernas snävhet. Andra väcker frågor om vilka typer av kroppar som med samma regelverk synas hårdare än andra. Jag tänker på bilden av den fullt påklädda personen som stoppar en mobil i sin hijab, på närbilden av Stina Wollters mage.

De har också gemensamt att kropparna oftast är kvinnliga och att bilderna har tagits av dem de föreställer. 

Debatten om hur och varför vissa bilder plockas bort från sociala medier och andra inte slår med jämna mellanrum ut i full blom. Vi har bekantat oss med ord som algoritmer, vi har sett användare gå samman för att protestera mot dubbelstandard: Varför är en manlig bröstvårta okej medan en kvinnlig är naken (läs: sexualiserad) och därför plattformsolämplig?

Med nära hundra exempel på bilder som skickats in av användare själva och flera tankeväckande essäer av forskare och författare bidrar Arvida Byström och Molly Soda till att fördjupa problematiken. Här blir det som skaver så tydligt: Kvinnliga kroppar som i just selfies är både objekt och subjekt, som tar plats i offentligheten och konsten på egna villkor, som visar en oborstad verklighet.

Samtidigt är kritiken i boken inte reserverad för den sociala plattformens regler. Här ryms självkritik – kropparna på de utvalda bilderna är visserligen ratade, men ofta vita och smala, kroppar som till skillnad från andra har utrymme nog att utmana – och fördjupning: Många av bilderna granskas av lågavlönade arbetare i länder som Indien, där ett informerat beslut om en bilds vara eller icke vara ska tas på några sekunder.

Men "det är dags för en uppdatering kring censurering av kroppen", säger Arvida Byström, vars egen så kallat ultrafeminina konst leker med bilden av det "flickiga". Forskaren Magdalena Olszanowski använder istället den talande termen "sensorship" med S: Det är mer än ett innehåll som ratas, det är hela det emotionella arbete som krävs för att våga ta kontroll över bilden av sin egen kropp.

De sociala medieplattformarna är vildvuxna jättar och behöver därför regler. De är vildvuxna jättar och behöver därför människor som Arvida Byström och Molly Soda, som orkar rensa i rabatten för att ifrågasätta regler som blivit, eller alltid har varit, föråldrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".