Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Loulou Cherinet skärskådar utanförskapen

Uppdaterat onsdag 29 mars kl 05.33
Publicerat onsdag 29 mars kl 05.33
Loulou Cherinet om innanförskap och utanförskap
(7:55 min)
Loulou Cherinet.
1 av 4
Loulou Cherinet. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Loulou Cherinet, "White Women", 2002. Stillbild från video.
2 av 4
Loulou Cherinet, "White Women", 2002. Stillbild från video. Foto: Loulou Cherinet
Loulou Cherinet, "Big Data", 2014. Stillbilder från video.
3 av 4
Loulou Cherinet, "Big Data", 2014. Stillbild från video. Foto: Loulou Cherinet
Loulou Cherinet, "Big Data", 2013, 2014, 2017. Stillbild från video.
4 av 4
Loulou Cherinet, "Big Data", 2013, 2014, 2017. Stillbild från video. Foto: Loulou Cherinet

Alliansregeringens byte 2007 av ordet segregation mot utanförskap är ett av ämnena när konstnären Loulou Cherinet ställer ut på Moderna Museet.

Loulou Cherinet är född 1970 och har ställt ut på de flesta konstbiennaler. Med sina dubbla rötter både i Sverige och i Etiopien arbetar hon mestadels på det internationella fältet. Hon är också professor på Konstfack i Stockholm, och just nu aktuell med fem videoverk på Moderna Museet, under titeln "Who Learns My Lesson Complete?" och en del av läxan gäller ett retoriskt slagfält i svensk politik, kring ordet "utanförskap".

Ja, vem är innanför och vem är utanför?

I Loulou Cherinets nya videoinstallation "Statecraft" ser vi ansikten på samtalande människor som löser av varann. Vi hör deras röster när de diskuterar vad utanförskap innebär för dem. De har bjudits in av konstnären för att de tillhör den skara av en miljon sextiotretusen tvåhundratjugo personer som enligt alliansregeringens definition 2007 befann sig i utanförskap, även om termen förblivit omstridd sedan dess. De samtalar med andra människor inom samma kategori, som vi ibland kan se, ibland inte. Det kan vara nyanlända, människor med funktionsnedsättning, men så blir det svårare, är de där hemlösa? Eller vanliga arbetslösa? Fördomarna vilar tungt över betraktaren, och det blir lika trubbigt som när politikerna valde ordet utanförskap i stället för segregation.

Ett reportage av Karsten Thurfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".