Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anhöriga om minnesvården för flodvågskatastrofen

Publicerat söndag 2 april 2017 kl 07.30
Maria Blombergh: Vi har kämpat oerhört hårt för att få med namnen
(2:55 min)
Platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm.
1 av 8
Platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm. Foto: Melker Dahlstrand/Statens konstråd
Maria Blombergh är moster till Sandra som dog i tsunamikatastrofen.
2 av 8
Maria Blombergh är moster till Sandra som dog i tsunamikatastrofen. Foto: Amanda Horne/SR
Ann Hageus förlorade sin nioårige son Gösta i tsunamikatastrofen.
3 av 8
Ann Hageus förlorade sin nioårige son Gösta i tsunamikatastrofen. Foto: Amanda Horne/SR
Förslaget Nautilus.
4 av 8
Förslaget Nautilus. Foto: Pressbild
016ST.
5 av 8
016ST. Foto: Pressbild
Graviational waves.
6 av 8
Graviational waves. Foto: Pressbild
Minnessten.
7 av 8
Minnessten. Foto: Pressbild
The Cloud.
8 av 8
The Cloud. Foto: Pressbild

Efter 12 år ska nu tsunamioffren hedras med en minnesplats. Fem bidrag tävlar om att utforma en minnesvård och imorgon presenteras vinnaren. De anhöriga har fått vara med i processen genom att lämna synpunkter och även godkänna om deras anhörigas namn ska vara med. Hittills har anhöriga till 169 av de 543 svenskar som omkom samtyckt till det.

Maria Blombergh miste sin 22-åriga systerdotter Sandra i flodvågskatastrofen och för henne är det viktigt att Sandras namn finns med.

– Vi som anhöriggrupp har ju kämpat oerhört hårt för att få namnen med eftersom när man fattade beslutet att det skulle bli en minnesvård så beslutade man att namnen inte skulle vara med, man ansåg att det var för krångligt, säger Maria Blombergh. 

2004 tog tsunamin en kvarts miljon människors liv varav 543 kom från Sverige. Efter önskemål från anhöriga ska namnen nu ingå i minnesvården, för dem som vill, och hittills har det inkommit 169 samtycken för namn till minnesvården.

Jag tycker inte att det känns bra att man ska gå på namnen

Fem tävlingsbidrag har ställts ut på Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm, ett stenkast från den blivande minnesplatsen. Anhöriga har fått lämna in synpunkter och imorgon presenterar Statens konstråd och juryn vinnaren. 

Maria Blombergh som miste sin 22-åriga systerdotter Sandra hoppas på förslaget 016ST. En amfiteater med en påle pekandes mot stjärnbilden Pegasus, som är synlig i december, både i Sverige och i Sydostasien. Men det finns två förslag som hon ställer sig väldigt tveksam till.

– Framförallt är det ju det här att två av förslagen har att namnen ska stå på marken. Det tycker jag känns oetiskt. Jag tycker inte att det känns bra att man ska gå på namnen.

Varför då?

– Det är väl av respekt, tycker jag, till de människor som miste sina liv.

Totalt 156 synpunkter har kommit in, från anhöriga och andra. En del berättar vilket bidrag de tycker bäst om. Andra uttrycker vad de helst inte vill se, som namn på marken.

Bidraget Cloud med 543 ledlampor tycker några inte känns tillräckligt beständig. Andra tycker att förslaget Gravitational waves påminner för mycket om själva vågen.

Gösta kom inte tillbaka

Ann Hageus hoppas, precis som Maria, på amfiteatern. En plats att minnas sin nioåriga son Gösta som omkom i tsunamin. Ann berättar om semestern för tolv år sedan när familjen tog ett sista bad innan de skulle åka hem.

– Det spred sig en panik och oro i luften och vi började springa. Jag vet inte hur många hundra meter upp från stranden vi kom upp innan vi träffades av vågen och splittrades. Och Gösta kom inte tillbaka helt enkelt, så han försvann. Och han hittades först fyra månader senare.

Förr Ann känns förslaget amfiteatern som en intim plats där man ensam eller tillsammans med andra kan minnas de som gått bort. Och hon tycker om hur konstnären placerat namnen.

– Namnen kommer ju att stå där man kan sitta vilket kommer betyda att man kan sätta sig vid namnet på den man förlorat. Det blir liksom en lite speciell plats för var och en nästan. 

Det vinnande tävlingsbidraget offentliggörs 3 april 2017 och minnesvården ska invigas våren 2018.

Se de fem tävlingsbidragen i bildspelet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".