Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTURKRÖNIKAN I KULTURNYTT

Kattmänniskan – ohyfsad och fascinerande

Publicerat lördag 15 april 2017 kl 07.30
Emma Engström: Jag var i alla fall ingen hund
(3:39 min)
Bilden föreställer en katt med Trumpliknande hår
Internet är fullt av katt-memes med Trumptema. Creative Commons

I den eviga husdjursbattlen hund vs. katt har internet gett katterna, men också kattmänniskor, övertaget. Emma Engström förklarar varför de fascinerar oss så.

Häromdagen såg jag en ledarhund på stationen. Den plöjde genom floden av arbetsmyror, på diagonalen, med sin husse bakom sig. Hunden visste åt vilket håll de skulle, och folkmassan delade sig som röda havet framför dem.

Det skulle min katt aldrig klara av, tänkte jag. Han är len och fluffig, heter Superman, men gör aldrig något för någon annan. Andras önskningar känner han lika lite som sin spegelbild. Han är inte universums mitt. Han är universum.

Ledarhundens målmedvetenhet fick mig hur som helst att tänka på när jag gick i gymnasiet och min klass var inbjuden till en företagardag. Det var 90-tal och ungdomsarbetslöshet och konferencieren frågade oss om vi i framtiden ville vara hundar eller katter.

Var vi hundar kunde vi ta en anställning och låta andra bestämma över oss. Var vi däremot katter – ja då fanns det ingen gräns för hur långt vi kunde gå, som egna företagare, som individer.

Samhället behövde katter, var budskapet. Och jag som alltid hade känt mig en kattmänniska, förstod. Och tänkte, jag blir kanske inte företagare, men jag är i alla fall ingen hund.

Sen tog katterna över internet. Inte bara på grund av alla neurotiska kattmänniskor som fanns där. Utan också av rent estetiska skäl. Kattens personlighet gör sig bra på bild. För medan det går att få en hund att göra vad som helst framför kameran, är kattens nollställda ansikte ett alternativ till selfie-kulturens narcissism.

Det är drömmen om att vara den som bryr sig exakt noll procent om världens krav.

Sanningen är väl att de flesta människor är mer hundar än katter: sociala djur som är beredda att förnedra sig för att bli omtyckta. Fascinationen inför katter är drömmen om att vara den som bryr sig exakt noll procent när världen kommer med sina krav på anpassning och lojalitet.

Och i takt med att de digitala rummen blivit mer mainstream har hunden kommit ikapp katten som digitalt husdjur. Men som symbol för individualism släpper katten inte greppet om oss. Och ju mer renodlad kattmänniska, desto mer fascination.

Bob Dylan visar ingen tacksamhet över äran att väljas in i den exklusiva skaran av Nobelprisade författare – vi ägnar timmar åt att förstå varför.

Donald Trump bryter alla skrivna och oskrivna sociala regler för hur en amerikansk president ska bete sig – och världens medier ägnar spaltmeter åt att förstå hur han kan bry sig så lite. Och naturligtvis finns det en helt egen kategori på nätet av katt-memes med Trumptema.

Katten biter sig helt enkelt fast som den dysfunktionella föräldern man ägnar år i terapisoffan åt att begripa. Och så fort jag tänker det får jag dåligt samvete över min egen katt, som väcker mig på morgonen genom att trycka sina svala tassar mot min kind och vars ointresserade uppsyn alltid är märkligt avstressande.

Jämfört med den där ledarhunden på stationen, är han bara ingen i vars klor jag skulle lägga mitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".