Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon vann tävlingen – så blir minnesmärket över tsunamin

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 08.20
Lea Porsager: "Verket utgår från ett kosmiskt fenomen"
(3:24 min)
"Gravitational ripples".
1 av 3
"Gravitational ripples". Foto: Lea Porsager/RÅformat visualiseringsbyrå
Konstnären Lea Porsager berättar om sitt idéförslag på platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm.
2 av 3
Konstnären Lea Porsager berättar om sitt idéförslag på platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm. Foto: Matilda Ljungqvist
Platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm.
3 av 3
Platsen för minnesvården på Djurgården i Stockholm. Foto: Melker Dahlstrand/Statens konstråd

Tävlingen om vem som ska utforma den minnesvård efter flodvågskatastrofen som ska uppföras på Djurgården i Stockholm är nu avslutad. Vinnare blev den danska konstnären Lea Porsager och förslaget "Gravitational ripples".

P1 KULTUR. Hör Mårten Arndtzén och Linda Fagerström om "Gravitational ripples" – ljud under artikeln

543 svenskar och totalt en kvarts miljon människor miste livet i den flodvågskatastrof som drabbade Sydostasien 2004.

I samband med att det gått tio år sedan katastrofen beslutade regeringen att en minnesvård skulle uppföras i Sverige. 

Tidigare i år offentliggjordes de fem konstnärliga idéförslag som deltagit i Statens fastighetsverk och Statens konstråds tävling om utformningen av minnesmärket och idag presenterades vinnaren: danska konstnären Lea Porsager med förslaget "Gravitational ripples".

Verket beskrivs som ett "jordkonstverk" med vallar i en dubbel spiralform, i vars centrum det ska finnas en formation med namn på dem som gick bort i flodvågskatastrofen.

Anhöriga och allmänheten har fått ge synpunkter på de olika förslagen, och just "Gravitational ripples" mottog en del kritik på förhand, bland annat för att det har formen av vågor.

Konstnären Lea Porsager själv menar att hon hämtat inspiration från fenomenet gravitationsvågor, ett kosmiskt fenomen som uppstår när naturkafter sätts i rörelse. Den dubbla spiralformen kan återfinnas i allt, från galaxer till den mänskliga cellens uppbyggnad. Det är en påminnelse om en vågrörelse som hela tiden upprepas.

Vågorna är ju en stark symbol, speciellt för de anhöriga. Hur vågade du använda den symbolen?

– Det är inte tänkt att minnesmärket ska föra tankarna till flodvågen utan det är en påminnelse om det universella fenomen som vi alla är en del av, säger Lea Posager.

Verket har även ändrats från det ursprungliga förslaget. Från början var det tänkt att namnen på de omkomna skulle vara inristade i vågorna, men efter synpunkter från anhöriga kommer namnen istället att ristas in på två ovala järnskulpturer placerade i mitten av vågformationen.

Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén och konstvetaren och kritikern Linda Fagerström diskuterade "Gravitational ripples" i P1 Kultur.

– Jag förstår att vissa anhöriga reagerar negativt på den tydliga kopplingen till den del av naturen som faktiskt tog deras näras liv, säger Mårten Arndtzén.

Linda Fagerström tror att verket kan fungera bra.

– Min första tanke var en känsla av omfamning, säger hon.

Hör hela samtalet i ljudlänken nedan

Tanken är att minnesvården, som ska uppföras på Djurgården i Stockholm, ska hedra dem som miste livet och fungera som en samlingsplats för anhöriga. Minnesvården ska även omfatta namn på personer som omkom i katastrofen, med anhörigas samtycke.

Andrapristagare i tävlingen blev Studio Tomás Saraceno med förslaget "016ST" och bland övriga deltagare märks konstnärerna Alfredo Jaar och Damián Ortega.

Invigningen av minnesmärket är planerad till våren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".