Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
S-KONGRESSEN

Socialdemokrater kritiska till partiets kulturpolitik

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 06.20
Lars Hjalmarson: "Det är helt tyst om kulturpolitiken"
(2:30 min)
Kultur på kongress: Hästpojken framträder när (S) kongressen inleddes i Svenska Mässan på lördagen.
1 av 2
Kultur på kongress: Hästpojken framträder när (S)-kongressen inleddes i Svenska Mässan på lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Berit Högman (S)
2 av 2
Berit Högman (S). Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Socialdemokraterna har släppt kulturpolitiken till Miljöpartiet, det tycker Stockholms socialdemokrater, som bland annat är kritiska till den nya filmpolitiken.

Enligt ett förslag som tas upp på partikongressen i Göteborg i dagarna ska Socialdemokraterna ta tillbaka kulturfrågorna genom tydliga reformer och ett kulturpolitiskt program inför nästa val.

Socialdemokraten och förläggaren Lars Hjalmarson är kritisk mot hur partiet behandlar kulturpolitiken.

– Kulturpolitiken har varit en paradfråga för socialdemokraterna. Och nu är det tyst.

Lars Hjalmarson står bakom förslaget från Stockholm arbetarekommun, att ta fram ett kulturpolitiskt program med reformer till riksdagsvalet nästa år.

"Miljoner väljare skulle rösta"

Han efterlyser samma engagemang som partiet har haft historiskt, och tror att det skulle ge fler väljare.

– Det är miljoner väljare som skulle rösta på ett tydligt kulturpolitiskt program. Det är inte bara vård, skola och omsorg som folk tänker på.

Han är också missnöjd med att Socialdemokraterna ställde sig bakom den nya filmpolitiken, som finansieras med höjd moms på biobiljetter. Det drabbar både biobesökare och biografer, säger Lars Hjalmarson.

– Varför inte lägga in friska pengar i filmpolitiken? Vi är ganska framgångsrika i Sverige med att producera film. De pengarna skulle komma tillbaka.

Berit Högman, tidigare ordförande i riksdagens kulturutskott, är ansvarig för den kulturpolitiska debatten på kongressen på onsdag. Hon tycker inte att det behövs ett särskilt politiskt program för kulturfrågor och håller inte med om att Socialdemokraterna har släppt ifrån sig kulturpolitiken.

– När vi är en samarbetsregering kan det ju kännas som att det har blivit så, men det har aldrig varit avsikten.

Mer utrymme för satsningar

Tvärtom, säger Berit Högman, har Socialdemokraterna haft lyckade satsningar som fri entré på museer och partiets läsfrämjande åtgärder.

Gjorde ni fel när ni ställde er bakom den nya filmpolitiken?

– Alltså, återigen är det så, är man en samarbetsregering handlar det om ett givande och ett tagande. Så länge vi inte är i majoritet kan vi inte ensamma driva frågor.

Andra kulturpolitiska förslag som kommit in från socialdemokrater runt om i landet är att kulturskolan ska bli gratis för alla, att kulturbudgeten ska öka med en miljard kronor och att spel ska få ta del av kulturstöd.

Berit Högman är glad att många vill prata kulturpolitik, men understryker att inga budgetbeslut kommer att fattas på kongressen. Men nu finns det mer utrymme än tidigare att göra satsningar, säger hon.

– När det nu går bra för Sverige kan det vara så att vi har möjlighet och lust att se längre och vidare och då tjänar vi på att ha en diskussion om kulturens plats i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".