Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
INFÖR FRANSKA VALET

Mediernas kamp i franska Beziers

Publicerat onsdag 19 april kl 08.15
"Vi ville ge en annan bild av Beziers"
(8:53 min)
Onkel Sam i Beziers.
1 av 4
Onkel Sam i franska Beziers. Foto: Alexandra Sandels/SR
Jean- Francois Gaudoneix (mitten) och Didier Riboux från den medborgardrivna nyhets och kultursajten "Envie a Beziers"
2 av 4
Jean- Francois Gaudoneix (mitten) och Didier Riboux från den medborgardrivna nyhets- och kultursajten Envie a Beziers. Foto: Alexandra Sandels/SR
Bokhandel i beziers med aktuella titlar
3 av 4
Bokhandel i Beziers med aktuella titlar. Foto: Alexandra Sandels/SR
Folk på gata i centrala Beziers.
4 av 4
Folk på gata i centrala Beziers. Foto: Alexandra Sandels/SR

I mitten av 1980-talet grundade den franska journalisten Robert Menard pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). Idag är han en kontroversiell borgmästare i staden Beziers, en post han valdes till 2014 med stöd från högerextrema Nationella fronten. Sedan dess har hans tidigare kollegor på RSF tagit avstånd från honom. Vår reporter Alexandra Sandels reste till Beziers i södra Frankrike.

PODD. Kulturprotester mot Nationella fronten i Frankrike

Det första jag ser när jag går av tåget i den stillsamma staden Beziers och går upp för den höga backen till den gamla historiska stadskärnan är amerikanska Onkel Sam som stirrar på mig med sträng blick från en kommunaffisch och uppmanar mig att inte skräpa ner. "Ett renare Beziers – det beror på dig också!" uppmanar Onkel Sam i sin rödvitrandiga kostym och blåa höga hatt.

I höstas lät Robert Menard sätta upp affischer över hela stan med ett foto på män från Mellanöstern och Afrika som varnade för att migranter var på väg. Och tidigare har han låtit sätta upp en affischkampanj mot en lokaltidning.

Det är ett ständigt bullrande här. Det byggs och renoveras. Grävmaskiner rullar runt på torget. Men Beziers, med sina runt 75 000 invånare, är en av Frankrikes fattigaste städer. Simone, som jobbar i receptionen på ett hotell, har haft det tufft, berättar hon.

– Den ekonomiska situationen här är svår, jag var arbetslös i fyra år, men jag gick en utbildning och började jobba inom turismen, säger Simone.

Hon tycker att det har blivit bättre med Robert Menard som borgmästare. Mer ordning och reda i stan. Hon bläddrar runt bland tidningarna i hotellobbyn: Midi Libre, en stor regional tidning. Och så berättar hon om kommuntidningen Journal de Beziers som publiceras varannan månad, som borgmästare Menard ger ut. Den är bra och informerar om vad som händer i stan, säger Simone.

Men förutom att informera om lokala aktiviteter så har Menards tidning Journal de Beziers en del andra inslag som fått hård kritik för att attackera sina opponenter och hetsa mot flyktingar. Ett omslag av Journal de Beziers pryds av ett foto som visar en beslöjad kvinna med barn och en man gå på ett tåg till Beziers med texten: "Nu kommer flyktingarna – Beziers 3865 kilometer bort". "Gratis skolgång och logi för alla". Nyhetsbyrån AFP vars fotograf tog fotot i Makedonien stämde Menard för att ha använt fotot missvisande. Och flera invånare i Beziers kände att det var dags att starta en medborgardriven nyhets- och kultursida på nätet som alternativ till Menards Journal de Beziers.

Inne i en sliten byggnad bredvid apotek och halal-slakterier visar den pensionerade historieprofessorn Jean-Francois Gauddoneix runt.

– Här är vi flera föreningar som delar på utrymmet, läsecirklar, en miljöförening, en barngrupp, berättar han.

Han är en av redaktörerna för sidan Envie a Beziers som han beskriver som en mottidning till Menards Journal de Beziers.

Vi ville ge en annan bild av Beziers, en annan bild av kultur, och visa att vi kan leva tillsammans.

– Vi träffades ett gäng som knappt kände varandra för att vi kände att vi behövde reagera, inte lämna stan till Menard och hans ideologi. Vi ville ge en annan bild av Beziers, en annan bild av kultur, och visa att vi kan leva tillsammans, säger Jean Francois Gaddoneix.

Nättidningen Envie de Beziers har drivits sedan 2014 och på hemsidan kan man bland annat läsa lokala kulturnyheter, film- och bokrecensioner och en intervju med en flyktingsamordnare i Beziers.

– Idén är att jobba och kommentera ämnen som Nationella fronten håller på med, säger Didier Riboux som sitter bredvid och också skriver för Envie a Beziers.

Inne i kommunhuset, en vacker 1800-talsbyggnad, träffar jag 62-årige Robert Menard. Han viftar bort kritiken mot Journal de Beziers.

– Det är en kommuntidning som är till för att försvara kommunen, den gör sitt jobb, säger Robert Menard.

Han som tidigare jobbat som journalist lät i höstas sätta upp affischer i stan mot den regionala dagstidningen Midi Libre. På affischerna var det en bild på en stor kopplad dobberman med Midi Libre i käften med texten: "Midi Libre, där nyheterna alltid är i koppel". En kampanj som tidningen Midi Libre kallade för hatfull. Hur tänkte han om den, han själv som är journalist?

– Det är en tidning som krigar mot den här stan och mig som borgmästare, den publicerar ingen information, den sprider propaganda, säger Menard och dömer ut tidningen. Och kritiken mot hans anti-flyktingkampanjer viftar han bort. Det alldeles för mycket invandring i den här stan, säger Robert Menard.

– Två tredjedelar av barnen i min stad har invandrarbakgrund, det är för mycket för skolorna, säger Menard som börjar bli trött på mina frågor. Plötsligt frågar han om jag har barn, är gravid och om jag skulle sätta mina barn i en skola där det går många elever med invandrarbakgrund. Sedan är det slut. Intervjun är över och Menard ber mig att gå.

Två tredjedelar av barnen i min stad har invandrarbakgrund, det är för mycket för skolorna.

Precis innan jag ska ta tåget från Beziers träffar jag en kvinnlig företagare som berättar att hon är kluven till Robert Menard. Å ena sidan tycker hon att säkerheten och ekonomin i Beziers har blivit bättre under hans styre. Han har återupplivat en "död" stad, som var en katastrof, säger hon.

– Men jag följer hans uttalanden noggrant, säger kvinnan. Och jag ställer mig allt oftare frågan: har vi sålt ut oss till en demagog?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".