Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
INFÖR FRANSKA VALET

Kulturprotester mot Nationella frontens politik i fransk småstad

Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 06.57
"Vi förlorade vår yrkesfrihet"
(3:05 min)
Fotografen Felix Isselin säger att han ombads lämna sin fotoatelje i Frejus för två år sen när han vägrade acceptera FN-borgmästare David Rachlines (till höger) nya regler.
1 av 2
Fotografen Felix Isselin säger att han ombads lämna sin fotoatelje i Fréjus för två år sedan när han vägrade acceptera FN-borgmästaren David Rachlines (t h) nya regler. Foto: Alexandra Sandels/Sveriges Radio
Konstnären Gilles Deverchere i sin studio i Frejus
2 av 2
Konstnären Gilles Deverchere i sin studio i Fréjus. Foto: Alexandra Sandels/Sveriges Radio

En grupp franska kulturarbetare har skrivit under ett upprop mot Nationella frontens kulturpolitik i staden Fréjus i södra Frankrike.

PODD. Vilken roll spelar kulturfrågorna i franska valet?

Den lilla konst- och turiststaden Fréjus i södra Frankrike styrs sedan 2014 av borgmästaren David Rachline från Nationella fronten. Den grupp franska konstnärer och kulturutövare som i slutet av februari skrev under ett upprop mot högerpopulistiska Nationella frontens kulturpolitik i staden Fréjus, menar att kulturarbetare utsätts för "påtryckningar" och en "försmak för vad som kan vänta" om Nationella frontens kandidat skulle vinna det franska presidentvalet.

– Nationella fronten vid makten skulle vara ett enormt hot mot kulturen som vi känner den i Frankrike idag, säger jazzmusikern Raphael Imbert på telefon från Paris.

Han är en av de författare, musiker och teaterchefer från bland annat Marseille som skrivit under uppropet som publicerats i den franska dagstidningen Le Monde.

Nationella fronten vid makten skulle vara ett enormt hot mot kulturen som vi känner den i Frankrike idag.

De undertecknade kulturaktörerna skriver att Nationella fronten för en skrämmande diskussionen om kultur. Bland annat tar de upp Nationella frontens Marion Marechal Le Pens uttalanden i Fréjus häromåret, där hon hånade modern konst som något där exempelvis en tavla med några röda prickar kan anses ha ett stort värde på marknaden.

Uppropet tar också upp borgmästaren i Fréjus, David Rachlines beslut att för två år sedan ändra kontraktsreglerna för en lokal konstnärsgrupp. I utbyte mot låga ateljéhyror ville kommunen bland annat att kulturarbetarna skulle hålla workshops i konst för lågstadiebarn. Fotografen Felix Isselin är en av de i konstnärsgruppen som vägrade acceptera de nya reglerna och fick lämna sin ateljé. Idag bor han i en närliggande kommun som inte styrs av Nationella fronten.

– Jag kände att vi förlorade vår yrkesfrihet, säger Felix Isselin när vi träffas en regnig morgon på ett torg i Fréjus, bredvid hans gamla atelje.

– Som konstnär måste man vara fri och det kan man inte vara under Nationella fronten, anser han.

Borgmästaren David Rachline har "ingenting" att säga om kritiken i kulturutövarnas upprop i en intervju i Fréjus.

– Jag vet inte om de är konstnärer eller inte. I alla fall kan de inte vara så kända för jag har aldrig hört talas om dem, säger David Rachline. 

Han säger att han är nöjd med de ändringar han gjorde i kontraktsreglerna för den lokala konstnärsgruppen.

– Vi bad dem att hjälpa till i det sociala livet i kommunen, hålla i pedagogiska aktiviteter för skolbarn. De flesta accepterade, några var kanske lata, vägrade och flyttade någon annanstans. Vi ångrar det inte, säger David Rachline.

Jag vet inte om de är konstnärer eller inte.

Jazzmusikern Raphael Imbert har bestämt sig för att inte uppträda på musikfestivaler i Fréjus som är sponsrade av den Nationella fronten-styrda kommunen.

– Nej, jag spelar inte på dem, inte så länge Nationella fronten styr, säger Raphael Imbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".