Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)
Performance

Undergångsmetal möter handarbete i nytt verk på Lilith

Publicerat onsdag 19 april kl 06.30
Uppdaterat onsdag 19 april kl 06.34
Oreet Ashery: "Jag tror att stickning blir viktigt i apokalypsen"
(2:35 min)
Passing Through Metal, Lilith
1 av 2
40 personer stickar i verket "Passing Through Metal". Foto: Moa Skimutis/SR
Det Malmöbaserade doom metal-bandet Pyramido framför sina låtar. Foto: Moa Skimutis/SR
2 av 2
Det Malmöbaserade doom metal-bandet Pyramido framför sina låtar. Foto: Moa Skimutis/SR

I konstnären Oreet Asherys performanceverk "Passing Through Metal" sammanförs doom-metalbandet Pyramido med ljudet av 40 personer som stickar.

Att gå in i verket "Passing Through Metal" som visas på Lilith Performance Studio i Malmö i veckan är att omslutas av det förstärkta ljudet av handarbete. I varje sticka finns en mikrofon.

– Tanken är att förstärka kvinnors ofta osynliga arbete – och att föra samman det med ljudet av metal-musik, med ett band som sjunger om undergången, säger Oreet Ashery.

De 40 stickande personerna sitter med huvudena nedböjda – var och en i sin egen värld. Långsamt smyger en gitarrslinga igång, innan Pyramidos sångare Ronnie Källbäck ställer sig mitt bland dem och börjar growla. Ett intressant maktspel uppstår.

Ronnie Källbäck hoppas att verket kan ge publiken ett slags rensning som han själv uppskattar.

– Det är så det fungerar för mig – musik kan rensa bort känslor eller göra dem djupare.

Man känner musiken i stolen och i vibrationer i golvet.

De som stickar – 39 kvinnor och en man – värvades genom en efterlysning på Facebook. Lisbeth Wettermyr var en av dem som nappade.

– Det är väldigt annorlunda. Man hör musiken lite, vi har öronproppar, men känner det också i stolen och vibrationer i golvet, säger Lisbeth Wettermyr.

"Passing through metal" är ett led i Oreet Asherys utforskande av död och undergång. Det är mörka tider vi lever i säger hon. Men med det här verket vill hon också förmedla det hopp hon ser i att människor trots allt möts i sitt sökande efter mening.

– Det finns också mycket hopp i stickning. När du stickar skapar du något för framtiden. Du tror på att du kommer att göra klart den där tröjan eller mössan. Och jag tror att stickning blir väldigt viktigt i apokalypsen. Vi kommer behöva sådana här färdigheter när världen går under, säger Oreet Ashery. 

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".