Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

Amos Oz omvärderar förrädaren Judas i magnifik roman

Publicerat torsdag 20 april kl 07.00
Ulla Strängberg: "En magnifik, djupt humanistisk roman"
(2:33 min)
Amos Oz. Foto: Leif R Jansson/TT
Amos Oz. Foto: Leif R Jansson/TT

Den israeliske författaren Amos Oz omvärderar Judas i den nya romanen med samma namn, och väver in en historia om åtrå och obesvarad kärlek.

Titel: "Judas"
Författare: Amos Oz
Översättning från hebreiska till engelska: Nicholas de Lange
Översättning till svenska: Rose-Marie Nielsen

Det är i Jerusalem 1959 och den unge studenten Shmuel Ash ger i ett slag upp sin forskning om judiska aspekter på Jesus, ser sin far förlora sin förmögenhet och blir övergiven av sin flickvän.

Hemlös och fattig  finner han på universitetets anslagstavla en lapp där en rörelsehindrad, bildad äldre man söker intellektuellt sällskap mot husrum och en anspråkslös summa.

Det är en magnifik roman som diskuterar  humanisten Jesus, fördomar och antisemitism, faran i all radikalisering och kanske främst kärlekens kraft.

Så hamnar han hos Wald som han samtalar med fem timmar varje kväll. I huset finns också den mystiska Atalia, vars man var en radikal förespråkare för en tvåstatslösning efter att FN proklamerat en judisk stat i Palestina 1947 (för övrigt en hållning som delas av författaren) och som brutalt avrättades av sina  meningsmotståndare.

Kvällsamtalen mellan reformisten Wald och den skäggige unge socialisten Shmuel kastar sig mellan politik och filosofi, en vindlande, fascinerande resa i historien med nya perspektiv på ont och gott,   omöjligheten att älska alla  och synen på självpåtagna världsförbättrare som alltid leder till blodsutgjutelse.

Judas, den hatade arketypen för alla judar, menar Shmuel, var tvärtemot den gängse historieskrivningen  den mest hängivne lärjungen som genom korsfästelsen ville visa på Jesus storhet och i själva verket grundade kristendomen. Judas Iskariot, den mest föraktade, blir här Judas den kristne.

Romanen  har ingen egentlig intrig, de böljande  samtalen interfolieras med Shmuels spirande förälskelse i den oåtkomliga  Atalia, vars komplexa bakgrund avslöjas bit för bit.

Judas är främst en idéroman, som låter läsaren stöta och blöta de tankar som väcks, där inga sanningar slås fast men där man blir beredd att omvärdera ett och annat. Inte  minst begreppet förrädare som här får en elegant omtolkning utifrån synen på Judas och Atalias man, den politiske provokatören.

Det är en magnifik roman som diskuterar  humanisten Jesus, fördomar och antisemitism, faran i all radikalisering och kanske främst kärlekens kraft, både personligt och politiskt. Med Shmuels egna ord:

”Ingenting var helt förlorat, det var bara hans egen djärvhet som styrde det som skulle hända. Han bestämde sig för att förändras där och då. Att förändra hela sitt liv från och med det ögonblicket.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".