Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkt stöd för statlig politik för kulturskolan

Uppdaterat torsdag 20 april 2017 kl 12.03
Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 06.30
Olov Lavesson (M): "Undersökningen visar på ett starkt engagemang"
(2:20 min)
Sifo-undersökning visar starkt stöd för statlig politik för kulturskolan.
Sifo-undersökning visar starkt stöd för statlig politik för kulturskolan. Foto: Heiko Junge/TT

Stödet för en statlig politik för kulturskolan tycks vara starkt, också över partigränserna, visar en Sifo-undersökning.

Undersökningen gjordes i mars på uppdrag av kulturskolornas intresseorganisation Kulturskolerådet och presenteras idag.

Idag är kulturskolan en frivillig verksamhet som kommunerna själva bestämmer över men på regeringskansliet bereds nu frågan om skolorna ska få nationella mål – och det tycks alltså finnas ett starkt stöd för en statlig politik för kulturskolan.

Stödet för en statlig politik för kulturskolan tycks vara starkt. En majoritet av både regeringspartiernas och den borgerliga alliansens väljare tycker att det borde finnas en sådan, visar en Sifo-undersökning.

Sifo har frågat en webbpanel på cirka 1000 personer om staten ska ta ansvar för att alla barn får en likvärdig möjlighet att gå i musik- och kulturskola.

Svaret är "bra idé" från nästan 70 procent av alla tillfrågade.

Sedan har Sifo brutit ner svaret på bland annat partisympatier och då får idén stöd bland 78 procent av regeringens väljare och 61 procent av alliansens väljare.

Det starkaste stödet finns inom vänsterpartiet och det svagaste inom moderaterna och kristdemokraterna, men också bland de båda senare är stödet förhållandevis starkt - knappt 60 procent i respektive parti - och det överraskar Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren:

– Traditionellt sett så brukar ju de som röstar på borgerliga partier inte vilja ha en så stark statlig politik när det gäller vissa områden, och man tycker att det kanske kan kommunerna klara själva eller en marknad eller så, men här är det tydligt att även de som röstar borgerligt vill se en starkare nationell politik för kulturskolan, och det var glädjande och litet överraskande faktiskt, säger Torgny Sandgren.

Ordföranden för riksdagens kulturutskott, Olov Lavesson tycker att resultatet av undersökningen visar på ett starkt engagemang, både allmänt och inom hans eget parti Moderaterna:

– Sedan är en annan fråga vart ansvaret då ska ligga, och där tycker vi att Sverige ser olika ut, kommunerna har olika förutsättningar och det ska fortsätta att vara framför allt en kommunal angelägenhet. Sedan har ju staten en viktig roll att fylla, bland annat när det gäller att kunna se till att kunna utbyta erfarenheter, stå för en samlad kompetens, bidra med forskning och annat, men det måste få se olika ut och det tycker jag är viktigt att påtala, säger Olov Lavesson.

Tycker du att kulturskolan ska få nationella mål, som kulturutredningen föreslår och som regeringen just nu grunnar på?

– Alltså, utredningen innehåller ganska många spännande perspektiv och idéer. Vi har inte tagit slutgiltig ställning till den än, om det ska utformas som mål eller på annat sätt, men det är en värdefull inventering. Sedan finns det bitar där som vi tycker är mindre bra, till exempel att staten ska gå in och ta ett större finansiellt ansvar. Det är jag motståndare till. Det måste kommunerna själva få fatta beslut kring, men låt oss återkomma till det när vi ser vad regeringen tycker. Det har varit tyst därifrån än så länge, svarar Olov Lavesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".