Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KOMMENTAR

Vilken kultur vill fransmännen ha?

Publicerat måndag 24 april 2017 kl 07.53
Macron och Le Pen

Vad står på spel för kulturen i det franska presidentvalet? Cecilia Blomberg drar ut några av skiljelinjerna mellan Emmanuel Macrons och Marine Le Pens syn på kulturen.

Det som verkligen står på spel nu även inom kulturpolitiken är om Frankrike kommer fortsätta vara ett öppet mångkulturellt land med ett aktivt internationellt utbyte eller om man även för kulturpolitiken kommer att stänga gränserna och blicka inåt landet och bakåt i historien.

Och även om kulturpolitiken inte är den största frågan i valet har den stort symbolvärde för vad fransk kultur är 2017.

Emmanuel Macron som har profilerat sig som intellektuell och med en bakgrund inom filosofi har ju till och med skapat ett handlingsprogram kring kulturfrågor för att betona hur viktiga de är för att bygga ett samhälles identitet. Och för att skapa det här kulturella kapitalet i de breda folklagren ska bland annat en kulturpeng på 500 euro för 18-åringar införas, bibliotekens roll ska stärkas och kulturen i skolan ska bli obligatorisk.

Det handlar om att bevara franskt kulturarv och franska traditioner. Vad det nu innebär i ett land som rymmer cirka 75 språk.

Och var står då Nationella fronten?

Ja, även NF anser ju att kulturen är viktig för identiteten. Men deras syn är väldigt patriotisk. Det handlar om att bevara franskt kulturarv och franska traditioner. Vad det nu innebär i ett land som rymmer cirka 75 språk idag och där mycket av den nydanande kulturen sker i mötet mellan det gamla franska och franska medborgare med ett ursprung i andra länder.

Men Nationella fronten knyter också an till en tradition i Frankrike från Charles de Gaulles dagar som just handlar om att värna det franska språket och kulturen – för vem ska annars göra det? Och Nationella frontens Florian Philippot som är en viktig ideolog för partiets framgångar och nära Marine Le Pen, han älskar de Gaulle och lyfter gärna fram det gaullistiska arvet. Och just det kan man tänka går hem i Frankrike.

Hur märks det här bland de som jobbar med kultur nu?

De kända franska kulturarbetarna har inte varit så synliga i presidentkampanjen, vilket bland annat tidningen Nouvel Observateur skrev om häromdagen. Det återstår väl att se nu om fler kliver fram för onekligen står en hel del på spel.

Exakt vad Macrons politik kommer att innebära är svårt att veta eftersom hans parti är helt nytt. Men när det gäller Nationella fronten kan man titta lite vad som har hänt i de kommuner där de har haft makten de senaste åren. Där vissa som kritiserat partiet hamnat i kylan och andra bjudits in, men där idén om att det ska vara en armlängds avstånd mellan politik och kulturutövare inte finns längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".