Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

På räls genom Europa med Per Wirtén

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 06.30
Ulrika Knutson: "Han är inte naiv, men framhärdar i hopp"
(2:53 min)
Per Wirtén, författare och skribent.
Per Wirtén, författare och skribent. Foto: Rebecca Wirtén

Europafrågan har ofta engagerat författaren och frilansskribenten Per Wirtén och nu kommer "Är vi framme snart?", en bok som tar med läsaren på en lång tågresa genom Europa.

Titel: "Är vi framme snart?"
Författare: Per Wirtén

I grådisets oktober sätter sig Per Wirtén på tåget i en avkrok i östra Bulgarien. Under tre veckor ska han resa från EUs fattigaste vrå, till den rikaste – London city. Ja, det var på den tiden, före Brexit. Wirtén sitter inte i färdriktningen precis, han reser baklänges genom Europa, för att få syn på det. Synen, ja. Innesluten i den stora resan finns en liten; författarens egen berättelse om näthinneavlossning och grav synskada. Om hur rädsla förblindar men resignation kan ge tillit.

Hans ärende är klart. Han vill – från vänster – se ett Europas förenta stater, med ekonomiska och politiska muskler. Egen budget, gemensam valuta, sociala reformer. Inga anonyma byråkrater i Bryssel längre, utan mer makt till parlamentet. Det bygger på att nationalstaternas politiker delar med sig av makten. I dessa tider? Godmorgon...

På sitt dragiga tåg över den rumänska högplatån med kolchosruiner och fabriksskelett, skakar Per Wirtén genom historien.

Han saknar inte mod, Per Wirtén. Det är ju inte bara Marine Le Pen som fräser åt EU – Marita Ulvskog är inte heller förtjust. Att andas ordet federation i sammansättning med Europa är förbjudet, sedan Margaret Thatcher höll ett berömt tal i Brügge, och varnade för Superstaten.

På sitt dragiga tåg över den rumänska högplatån med kolchosruiner och fabriksskelett, skakar Per Wirtén genom historien. Att EU är ett fredsprojekt vet vi, men påminns också om att folk drömde om EU redan efter första världskriget. Så gammal är frågan om det demokratiska underskottet. I tider av nationalistisk yra blir den här delen av historien en bundsförvant. Det finns en framtid. Det har alltid funnits en framtid, också i hopplöshetens tid.

Dagens flyktingar från Mellanöstern och Afrika trotsar döden för en framtid. De är inte välkomna, särskilt inte i östra EU, där den interna migrationen knappt kommit till ro. Wirtén snuddar vid denna viktiga fråga, som vi svenskar har så klena begrepp om. Nationalstaternas gränser i all ära, många miljoner européer var en gång rättslösa och papperslösa, i sina egna länder. Men deras minnen har inte erkänts.

Per Wirténs bok om Europas framtid är ödestyngd. Det här är på allvar. Han är inte naiv, men framhärdar i hopp. En bra grund för det nödvändiga, fortsatta samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".