Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internationellt filmhus planeras i Göteborg

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 12.59
Bengt Toll, utredare: "Ska vara ett kunskapscentrum"
(2:13 min)
Carl Milles skulptur Poseidon är naken på Avenyn i Göteborg FOTO: Snezana Vucetic Bohm
Poseidon i Göteborg. Foto: Snezana Vucetic Bohm

På fredag läggs det första konkreta förslaget till ett nytt internationellt Filmhus i Göteborg fram inför Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Ambitionen är att skapa ett publikt filmhus i en arkitektritad signaturbyggnad. Utredaren Bengt Toll, som tagit fram förslaget, har stora visioner för husets verksamhet.

– Visuella lekplatser för både barn och vuxna, plantskola för unga talanger och så vidare, utställningar om film, om rörlig bild och naturligtvis restauranger och barer. Ett ställe där man träffas, säger han och fortsätter:

– Det ska också vara ett kunskapscentrum för de här uttrycken och där har Västra Götaland och framför allt Göteborg en kunskapsbas som skulle vara intressant att lyfta fram. Och för det tredje: ett ställe där bransch och de som jobbar med det här kan träffa varandra och hitta en mötesplats.

Framför allt Göteborg har en kunskapsbas som skulle vara intressant att lyfta fram.

Linda Sternö, lektor i filmisk gestaltning på Akademin Valand i Göteborg och lärare på Barnfilmskolan, är i grunden positiv till förslaget. Men ett scenario vill hon inte se:

– Jag skulle tycka det var tråkigt om det blev ett eventcenter med fokus på underhållning.

Ett framtida filmhus bör, enligt Linda Sternö, vara ett bildningscentrum för film och bild. Det bör fokusera på hur kameran, filmen och bilden kan användas inom pedagogiken och hur bilden fungerar som kunskapsspridande och kunskapsinhämtande medel.

– Om man jämför med bibliotekets roll för text och litteratur, så skulle man kunna tänka sig filmens hus fast för film då. Att kunskap kring bild och film finns i det huset på olika sätt, i form av personal men också ett arkiv som finns tillgängligt men också en visningsplats där man kan visa egna och nya bilder och mötas och samtala om dem, fortsätter hon.

Tråkigt om det blev ett eventcenter med fokus på underhållning.

Bengt Toll, som utrett förslaget, tror att filmhuset också har potential att fylla helt andra behov.

– 2021 fyller Göteborg 400 år och man letar rätt desperat efter olika sätt att manifestera det där jubileet. Om det kunde stå en intressant signaturbyggnad med det modernaste av konstformer i centrum skulle det vara väldigt spännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".