Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Musikscener och klubbar försvinner i London

Publicerat onsdag 10 maj kl 07.30
"Det kanske inte går att driva klubb i London just nu"
(9:23 min)
fabric
1 av 5
Klubben Fabric tvingades lägga ner. Foto: David Mirzoeff/TT
Tom van Berckel, Night Time Industries Association.
2 av 5
Tom van Berckel, Night Time Industries Association. Foto: Tali da Silva/Sveriges Radio
Sophie och Annabelle saknade klubben Fabric när den var stängd.
3 av 5
Sophie och Annabelle saknade klubben Fabric när den var stängd. Foto: Tali da Silva/Sveriges Radio
Meg och Simon säger att det fortfarande finns bra ställen att gå till på kvällarna. Men det är dyrt.
4 av 5
Meg och Simon säger att det fortfarande finns bra ställen att gå till på kvällarna. Men det är dyrt. Foto: Tali da Silva/Sveriges Radio
Dansgolv. Foto: Scanpix
5 av 5
Dansgolv. Foto: TT

London var staden som aldrig sov, där musikgenrer som pop, dubstep och grime föddes. Men idag har många av stadens musikscener och nattklubbar tvingats stänga och till och med borgmästaren oroar sig över Londons status som Europas utelivsmecka.

– Det är intressant när man tänker på betydelsen som klubbar och dansmusik har. På invigningen av OS i London 2012 så spelades "Born Slippy" av Underworld som var en jättestor låt och som kom från klubbkulturen. Det soundet är synonymt med Storbritannien och en stor kulturell tillgång för oss, säger Tom van Berckel från branschorganisationen Night Time Industries Association.

Men klubbkultur är inte bara en plantskola för dj:s och band där nya musikstilar kan se dagens ljus och växa tills de anammats av hela världen. Det handlar minst lika mycket om att bara kunna gå ut och dansa, ha på sig konstiga kläder och kanske vara någon annan än den man är på dagtid. Men just nu erbjuder London varken det ena eller det andra, säger van Berckel.

– The Astoria, Cross, Turnmills, Herbal. Listan kan göras lång.

Han berättar om klubbar som inte längre finns. Och de är många. Enligt Londons borgmästare har uppemot 40 procent av Londons musikscener och 50 procent av dess nattklubbar stängts under det senaste årtiondet.

Vi träffas på Shoreditch House, en gammal industrilokal som gjorts om till hotell, bar och restaurang i den trendiga före detta arbetarstadsdelen Shoreditch. Tom van Berckel brukar sitta här och jobba, det finns gratis godis för medlemmar.

Uppifrån takterrassen i stadsdelen Shoreditch, där två unga män med stora skägg simmar fram och tillbaka i den 26-gradiga poolen, ser vi ut över staden med dess många nya, glänsande skyskrapor. Enligt van Berckel är de en del av förklaringen till varför London har tappat sin status som nattklubbsmetropol.

– Fastighetsutvecklingen har spelat en stor roll. Även här i Shoreditch har vissa hyror till och med fördubblats.

London är idag världens näst dyraste stad att köpa bostad i enligt Global property guide. Och när dyra fastigheter byggs höjs också hyrorna för andra i närheten, säger Tom van Berckel. I samband med att skatten nyligen höjdes för företag i staden har många inte längre råd att driva klubb eller konsertställen, utan de förvandlas till köpcenter, lägenheter eller kontor.

Så när tunnelbanan förra året började gå dygnet runt under helgerna menade många festsugna londonbor att det var en tunnelbana som inte leder någonstans.

Men om klubbarna försvinner från centrum, öppnar de inte bara någon annanstans längre ut istället då?

– Det vore bra om det vore så, men vi ser inte att ställen öppnar längre ut. Och om det istället blir svartklubbar eller illegala rave så blir säkerheten ett problem, det är inte är tryggt, säger Tom van Berckel.

Freja, Ellis, Abel och Maddie är runt tjugo år gamla och hänger runt i Covent garden en sen onsdagskväll. De tycker att Londons uteliv är dött och att allting är alldeles för dyrt. Allt som är roligt stängs ner, säger de. Som Fabric.

Fabric är en av världens mest kända klubbar som varit ett av flaggskeppen i Londons uteliv sedan millennieskiftet. Det är där man hör den bästa nya musiken, säger Freja, Ellis, Abel och Maddie. Men efter en tragisk händelse förra året, när två artonåringar dog efter att ha tagit droger på klubben, drogs Fabrics tillstånd in och klubben tvingades stänga.

– Det var som ett stort hål när Fabric stängde. Det skrevs om det överallt på sociala medier och många protesterade, säger studenterna Sophie och Annabelle.

Tom van Berckel på branschorganisationen NTIA tycker att attityden gentemot klubbar blivit hårdare.

– Man kan inte helt och hållet förhindra människor från att smuggla in droger på klubbar. Droger smugglas genom tullen och in på fängelser varje år.

Det är orättvist att stänga en klubb för att droger förekommit, inte ens fängelser eller tullen lyckas stoppa alla droger, säger han och jämför med Berlins motsvarighet till Fabric – världskända technoklubben Berghain. Den hotas inte av stängning, istället har den fått sänkt moms för att den anses ha ett så stort kulturellt värde.

Men i slutet av förra året, med draghjälp både av en namninsamling och en pengainsamling, fick Fabric öppna igen. Dock med nittonårsgräns i dörren.

En av dem som gärna ville se den legendariska klubben Fabric öppna sina portar igen var Londons borgmästare sedan 2016, Sadiq Khan. Han har visat stort engagemang för stadens uteliv och bland annat tillsatt en nattklubbs-tsar.

Amy Lamé är Londons första Night Czar någonsin och hennes uppdrag är att göra London till en 24-timmarsstad igen. Bland annat genom att helt enkelt gå ut och prata med klubbägare, barbesökare och andra om vad som behöver göras.

Förra året drog klubbar, barer med mera in över 26 miljarder pund till Londons ekonomi och de stod för 1,25 miljoner jobb, inte minst för unga.

Så det är kanske inte så konstigt att Sadiq Khan blir orolig när andra städer som Barcelona och Berlin tar över rollen som Europas främsta städer för klubbkultur. Som svar planerar Sadiq Khan att tvinga de som bygger lägenheter eller kontor i närheten av klubbar att ljudisolera, istället för tvärtom.

Tror du att borgmästaren Sadiq Khan bryr sig om klubbkulturen eller handlar det mest om pengarna?

– Det spelar ingen roll. Det viktigaste nu är att han gör något, svarar Tom van Berckel som är osäker på om det överhuvudtaget går att driva klubb i London just nu.

– Vi får vänta och se, säger Tom van Berckel. Men människor behöver någonstans att mötas och någonstans att vara, och det är en bristvara i London idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".