Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medierna om sin planerade medverkan på Bokmässan

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 15.45
Björn Wiman: "Om det blir fler sådana aktörer är det allvarligt"
(2:34 min)
Bokmässan i Göteborg.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Björn Wiman. Foto: Scanpix.
2 av 2
Dagens nyheters kulurchef Björn Wiman

Inga av de stora medierna kommer att bojkotta Bokmässan i år. Men Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, öppnar för att man skulle kunna ändra sig.

187 författare har skrivit på ett uppror om att bojkotta Bokmässan så länge Nya Tider är välkomna. Men alla de stora mediehusen planerar att vara på plats i år. Åsa Lindeborg, kulturchef på Aftonbladet, säger att tidningen kommer att ha sin monter och leda samtal som vanligt.

– Jag tycker att vi lämnar alla journalister som gör granskningarna av högerextremismen i sticket. Om vi säger att vi är för fina för att vara på plats på Bokmässan så sviker vi dem, säger hon.

Expos avslöjande om att en redaktör på Nya Tider var en av personerna bakom den film i vilken man uppmanar till att göra hembesök hos journalister intensifierade debatten.

Om vi säger att vi är för fina för att vara på plats på Bokmässan så sviker vi journalisterna.

Men Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Göteborgs-Posten planerar alla att vara på plats och hålla i aktiviteter. Det gemensamma argumentet handlar om att slå vakt om det demokratiska samtalet. Men Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, öppnar för att man skulle kunna ändra inställning.

– Om medverkan från Nya Tider och andra typer av aktörer som inte bara har ordet som sitt verktyg utan även förespråkar andra typer av insatser, till exempel där man uppmanar till hembesök hos journalister, vilket är en oerhört allvarlig form av angrepp på det fria samhällets kommunikationsmodell... Om det blir fler sådana aktörer och om de börjar sätta sin prägel på Bokmässan är det allvarligt och då är det frågan om det är meningsfullt för oss att vara där, säger han och fortsätter:

– Och om det i förlängningen leder till att många och tongivande författare inte längre vill vara på mässan, då kommer mässan ju att förlora en del av sin själ och då blir frågan om det är intressant för oss att vara där.

Om det i förlängningen leder till att många och tongivande författare inte längre vill vara på mässan, då kommer mässan att förlora en del av sin själ.

Sveriges Radio kommer att finnas på plats med aktiviteter och livesändningar. SVT kommer att vara på plats men har ännu inte bestämt om man ska ha egna programpunkter. TV4 och Sydsvenskan brukar inte och kommer inte heller i år att ha en egen monter, men kommer att vara på mässan och rapportera.

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, tycker att det finns anledning att i år fundera extra över på vilket sätt man som kulturjournalist medverkar.

– Jag har tänkt på det tidigare, att man ibland har haft lite dubbla roller: Att man å ena sidan är där och ska rapportera om Bokmässan och å andra sidan är med och håller i samtal. I år tycker jag att alla bör ha den diskussionen med sig en extra gång. För egen del känns det lättare att i år inte vara med och leda några samtal, lite beroende på vad det är för ämnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".