Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kulturkorgen" är Göteborgs nya kulturhus

Uppdaterat fredag 28 april 2017 kl 06.43
Publicerat fredag 28 april 2017 kl 06.43
Jilla Faraji: "Så länge spaden inte är i jorden är jag inte säker"
(2:58 min)
Förslag 3: Kulturkorgen
1 av 4
Förslag 3: Kulturkorgen.
Förslag 1: Gröna lyktan
2 av 4
Förslag 1: Gröna lyktan.
Förslag 2: Kulturbyn
3 av 4
Förslag 2: Kulturbyn.
Förslag 4: Totoro
4 av 4
Förslag 4: Totoro.

En av de största kultursatsningarna i Göteborg de närmaste åren är ett nytt kulturhus som ska ligga i stadsdelen Bergsjön. Det är en satsning på nära 200 miljoner kronor i ett område som enligt polisen är särskilt utsatt och där många samhällsfunktioner försvunnit de senaste åren.

Idag presenterades hur det nya kulturhuset i Göteborg kommer att se ut. Fyra arkitektförslag blev ett. Och det blev mångas förhandsfavorit som nu ska byggas. Det är ett kilformat hus som sticker ut bland de andra, med ett lutande grönskande tak och en öppen plats framför.

Även dem vi frågar på Rymdtorget föredrar det, som till exempel Clementina:

– Jag föredrar helt klart det här, det är grönt och ser ut som att det kan hända mycket utanför.

Efter att ha skjutits upp gång på gång är det nu tänkt att ett helt nytt hus ska stå klart år 2020.

Men Jilla Faraji, som är ordförande i Bergsjöns kulturhusförening och den som kanske drivit frågan hårdast, vågar efter många turer knappt tro att det kommer bli verklighet.

– Så länge spaden inte har satts i marken, är jag inte hundra procent säker på att det blir ett kulturhus här i Bergsjön. Men jag har hopp.

Vi sitter på en parkbänk mellan busshållplatsen och köpcentrat på Rymdtorget. Jilla Faraji pekar mot den ljust gröna björkdunge där kulturhuset ska ligga.

Hon har arbetat ideellt för att få ett nytt kulturhus sedan omkring 2005. De lokaler som fanns då var små, mögliga och slitna och sedan dess har det egentligen bara funnits ett bibliotek som kulturell mötesplats i Bergsjöns centrum.

För fem år sedan klubbade till slut Göteborgs kommunfullmäktige om att avsätta pengar till en satsning. Det behövs verkligen, säger Jilla Faraji, som bara har sett hur stadsdelen fått det sämre och sämre sedan hon flyttade dit i början av 90-talet.

För att stoppa utvecklingen behöver de boende känna att de är en del av samhället och att det positiva de åstadkommer också uppmärksammas. Det kan ett kulturhus bidra med, tror Jilla Faraji.

– Kulturhus är ungdomarnas framtid, utveckling, kunskap, kunnighet, respekt. Och jag tycker att kulturhus kan göra oss mer synliga än vi är nu.

Kulturhuset ska rymma biblioteket, lokaler för de många föreningar som finns i området, en scen, en restaurang och en bio. Det ska ha en grön profil med olika sorters odlingar som besökarna kan vara delaktiga i. Och tanken är att det ska vara dygnet runt-öppet. Det berättar projektledaren Per Ottosson.

– Som vi tänker kring ett modernt kulturhus är det ett hus som aldrig stänger. Och det är en ambition i vårt kulturhus, att det ska kunna vara en plats man kan gå till oavsett när man vill gå dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".