Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Graham Swift om hemligheter och litteraturens uppgift

Publicerat måndag 8 maj kl 10.00
Graham Swift: Det mesta i livet är outtalat
(7:03 min)
Graham Swift
Graham Swift. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Författaren Graham Swift är en av Storbritanniens stora berättare. Sandra Stiskalo har talat med honom om det outsagda i den sinnliga romanen "Mödrarnas söndag".

Den vibrerar av känsla, av sinnlighet, frihet och närvaro. Detta, och de precisa detaljerna, har många litteraturkritiker tagit fasta på i sina entusiastiska recensioner av "Mödrarnas söndag". Det är en kortroman helt utan transportsträckor, där varje ord är stämningsbärande, laddad med emotion. Och det är ingen slump.

– Jag skulle säga att allt mitt skrivande är känslodrivet. Att skriva är en emotionell handling, det kommer från känslor och det är känslor jag vill förmedla. Det hör till hjärtat, säger författaren Graham Swift när vi träffas i Stockholm en solig aprildag.

Graham Swift är en av Storbritanniens stora samtida författare. För romanen "Sista beställningen" belönades han med den brittiska litteraturens främsta pris – Bookerpriset. Den boken, liksom flera andra av hans romaner, har filmatiserats, "Sista beställningen" med Michael Caine och Helen Mirren i huvudrollerna.

Att skriva är en emotionell handling, det kommer från känslor och det är känslor jag vill förmedla.

Han berättar att han tidigare närmat sig sina romaner genom ett slags förmeditativ process där tankar om karaktärer och berättargrepp bearbetats medvetet och undermedvetet i honom innan själva skrivprocessen inletts. Men "Mödrarnas söndag" kom till honom helt plötsligt. Han skrev den hastigt, bortom val och reflektion. Den kom ur en ingivelse, inte ur en tanke.

Så när jag i början av vårt samtal frågar om just tankarna bakom romanen möter jag direkt motstånd. Med en både trött och barsk röst låter han mig veta att han varken vill eller kan svara på frågor av typen "varför", som exempelvis "varför utspelar sig boken under en enda dag?" eller "Varför är det så varmt denna marsdag?".

– Jag fängslades av en idé som överraskade mig. Jag var bara tvungen följa med. Jag antar att jag talar om vad andra skulle referera till som inspiration, säger han.

"Mödrarnas söndag" är en kortroman om en dag i hembiträdet Jane Fairchilds liv. Det är en unik dag, inte bara för att tjänstefolket är ledigt och kan besöka sina mödrar (därav titeln), utan för att det är sista gången Jane träffar sin älskare Paul innan han gifter sig med en kvinna med ett kulturellt och ekonomiskt kapital likvärdigt hans eget.

Tonen och temat för tankarna till författare som Graham Greene och Virginia Woolf men också till en tv-serie som "Downton Abbey". I denna brittiska berättelsetradition är klass centralt. Och även om "Mödrarnas söndag" på flera sätt handlar om klass säger Graham Swift att han personligen är ointresserad av det. Själv är han svår att placera. Han ger ett mycket allvarligt och korrekt, på gränsen till svalt, intryck där han sitter i svarta jeans, svart t-shirt och svart kavaj med en liten svart kabinväska vid sidan av fåtöljen i ett vackert besöksrum på hans svenska förlag. Han säger att han i sitt skrivande vill bort från klasskildringar och nå det som är under och gemensamt.

– Det jag vill göra i mitt skrivande är just att komma under de sociala fasaderna och nå det grundläggande mänskliga, det som motiverar alla, som vi alla har gemensamt.

Jag är övertygad om att det finns mer i människor än de berättar, visar och ibland till och med vet.

Huvudpersonen Jane Fairchild är naken stora delar av romanen "Mödrarnas söndag". Även sedan hennes älskare Paul lämnat henne för att träffa sin blivande fru förblir hon naken. Hon vandrar runt i hans hus – ett likadant hus som hon själv tjänstgör i – oklädd. Då upptäcker hon något om sig själv, något hon klädd som hembiträde inte förmår se.

– Huset är tomt, bortsett från henne, det är som ett museum. Hon ser allt det egendomliga i det samtidigt som hon betraktar sig själv, sitt nakna, sitt sanna jag och hon upptäcker att hon har potential, att hon har ett helt liv framför sig.

Nakenheten i romanen har alltså två dimensioner. Den finns där av det uppenbara skälet att "Mödrarnas söndag" är en sensuell, ja närapå en erotisk roman. Men den är också symboliskt laddad. Avklädda är de älskande klasslösa inför varandra.

– De glömmer eller befrias från de sociala bojor som de är snärjda i, som älskare är de jämlika, säger Graham Swift.

"Mödrarnas söndag" handlar i mångt och mycket om det outtalade. Jane Fairchild kommer aldrig att berätta för någon om sin älskare Paul. Detta är en ironisk paradox i romanen. Trots att Jane lämnar jobbet som hembiträde för att ägna sitt liv åt berättelser kommer hon alltid låta den mest avgörande dagen i hennes eget liv förbli en hemlighet.

Och hennes förmåga att ingenting yppa förvånar.

Jag undrar vad Graham Swift själv har för relation till det osagda, till hemlighållandet. Han piggnar till av frågan, sträcker på sig en smula i fåtöljen och lutar sig för första gången lite närmre mikrofonen. Han säger att han ska ge mig ett långt svar, om han får. Och det visar sig att det outtalade, för honom, är mer än ett litterärt grepp. Det är en människosyn.

– Jag tror att det mesta i livet är outtalat, eller kanske hemligt. Det största i livet är det som sker inuti oss. Jag skriver i stor utsträckning om den yttre världen, men det som verkligen intresserar mig är den inre världen och den förblir ofta osagd. Jag är övertygad om att det finns mer i människor än de berättar, visar och ibland till och med vet.

Hur förhåller sig litteraturen till detta?

– En uppgift för den seriösa litteraturen är att ge uttryck för detta outtalade liv men det måste göras med stor försiktighet och känslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".