Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturmiljöer förstörs när kommuner bygger nytt

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 07.30
Jan Danielsson: Man river allt gammalt och verkar inte fundera på om det nya blir bra
(2:24 min)
Den gula trävillan på Skolgatan 120 byggdes på 1920-talet.
1 av 3
Den gula trävillan på Skolgatan 120 byggdes på 1920-talet och här har författaren och poeten Lars Lundkvist vuxit upp. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Jan Danielsson framför villan på Skolgatan 120
2 av 3
Jan Danielsson driver en bokaffär alldeles i närheten av trävillan och är upprörd över den kommande rivningen. I bakgrunden huset som ska rivas. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Susanne Sundström, antikvarie på Västerbottens museum.
3 av 3
Susanne Sundström, antikvarie på Västerbottens museum, menar att det finns såväl sociala som ekonomiska vinster med att en stad bevarar sina kulturmiljöer. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio

Ett nytt, sämre miljonprogramsområde? I Umeå har Västerbottens museum tröttnat kommunens bostadspolitik och riktar skarp kritik.

I jakten på möjligheten att kunna bygga fler bostäder, har många kommuner samtidigt svårt att ta hand om de kulturmiljöer som finns i bygden. Det kan till exempel handla om byggnader, grönområden eller fornlämningar.

Ett av husen som nu ska jämnas med marken är författaren Lars Lundkvist gula trävilla från 20-talet i centrala Umeå. På platsen ska ett privat fastighetsbolag istället bygga nya lägenheter. 

– Det är också en del i en större rivningsvåg som pågår i Umeå, där man river allt gammalt, och man verkar inte fundera på vad som ska bli eller om det nya ska bli bra. Jag tycker att det är skandalöst, helt enkelt, om man vill profilera sig som en kulturstad som Umeå gör, säger Jan Danielsson.

En del i en större rivningsvåg som pågår i Umeå.

Danielsson satt tidigare i kulturnämnden för Vänsterpartiet och är kritisk till kommunens planer. Han tycker att politikerna borde skydda huset och även andra byggnader som är typiska för stadsbilden.

På Västerbottens museum är byggnadsantikvarier oroliga över den höga byggtakten. De tycker att det är ett problem att kommunen inte har ett så kallat kulturmiljövårdsprogram.

Museet liknar planerna med miljonprogramsområdena, fast utan de positiva delarna.

– När man byggde miljonprogrammet byggde man ofta på nya platser, man byggde nya bostadsområden. Även om man byggde mycket försökte man ta hänsyn till att det skulle finnas grönområden, bilfria innergårdar och luft mellan husen. Men den här förtätningen som nu kommer att ske kommer på ett helt annat sätt inkräkta på tidigare bebyggelse, säger antikvarien Susanne Sundström.

Flera gånger har museet i remissvar till byggnadsnämnden påpekat risken för att värdefulla kulturmiljöer ska försvinna.

Tyvärr är det är ju så att med tiden försvinner vissa miljöer.

Mikael Berglund, socialdemokrat och ordförande för byggnadsnämnden, håller inte helt med om kritiken, men menar att det är oundvikligt att vissa byggnader rivs.

– Jag tror inte att det kommer att gå att förtäta staden utan att det försvinner vissa hus. Tyvärr är det är ju så att med tiden försvinner vissa miljöer. Förhoppningen är att vi ska kunna ha kvar ett antal goda exempel och representanter från olika tidsepoker, säger Mikael Berglund.

Åter till det gula trähuset och Jan Danielsson.

– Jag tycker att det är en misär som breder ut sig där man inte alls bryr sig om den byggnadskultur som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".