Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kronoskvartetten lanserar fri musik

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 06.45
David Harrington: Vi ska vara en språngbräda in i framtiden
(3:19 min)
Kronoskvartettens grundare, violinisten David Harrington.
1 av 3
Kronoskvartettens grundare, violinisten David Harrington. Foto: Berit Nygren/SR
Kronoskvartetten vid en repetition av Karin Rehnqvists verk "Gåtan"
2 av 3
Kronoskvartetten vid en repetition av Karin Rehnqvists verk "Gåtan" Foto: Berit Nygren/SR
Tonsättaren Karin Rehnqvist har skrivit musik för "Fifty for the future"-projektet.
3 av 3
Tonsättaren Karin Rehnqvist har skrivit musik för "Fifty for the future"-projektet. Foto: Berit Nygren/SR

Välkända och prisade Kronoskvartetten har sprängt gränserna för vad en stråkkvartett kan göra, och inspirerat många andra. Nu beställer de ny musik av 50 tonsättare från hela världen och gör den tillgänglig gratis i projektet "Fifty for the future".

Ikväll uruppför kvartetten "Gåtan" av Karin Rehnqvist, och så här beskriver kvartettens frontfigur David Harrington vilken poängen med projektet är:

– Jag vill att Kronoskvartettens musik ska vara som en språngbräda in i framtiden. För mig är musik ett underbart äventyr som också berättar om hur det är att vara människa, säger Harrington, men mycket av kvartettens musik är svår att få tag i, i alla fall i USA, fortsätter han:

– Det kan vara svårt i synnerhet för unga stråkkvartetter att få tag i noter och det kan ta tid och vara dyrt. Sedan kan musiken vi spelar vara så ny att den inte finns på något förlag.

Men i det femåriga projektet "Fifty for the future" beställer kvartetten verk av totalt 50 tonsättare från hela världen, 25 manliga och 25 kvinnliga, uruppför verken och lägger ut musiken och noterna med mera för gratis nedladdning på internet.

Stråkkvartetten som konstform utvecklades av Haydn, Mozart, Beethoven och Schubert från senare delen av 1700-talet och framåt.

– Vi får höra av kompositörer överallt att stråkkvartetten är ett sådant personligt medium, och den blev för Haydn och de andra det som den blev för mig, säger David Harrington och fortsätter:

– Ett sätt att uttrycka de mest personliga musikaliska känslor som finns.

Men Haydn och de andra var fyra vita män som bodde i samma stad, Wien, och som tonåring började Harrington undra vad som hade hänt om till exempel Beethoven hade hört musik från Kongo eller någon annanstans i Afrika.

Den tanken tog han med sig in i Kronoskvartetten som han bildade i början av 70-talet och som sedan dess har vidgat begreppet stråkkvartett till att kunna innefatta all möjlig konstmusik - alltså också med inslag av traditionell musik, som Karin Rehnqvists stycke "Gåtan" som ingår i "Fifty for the future"-projektet.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt projekt, verkligen. Så framsynt och så kreativt. Det här med att beställa 50 nya stycken, att bygga en ny repertoar för framtiden. Och en annorlunda repertoar, för de jobbar ju med en annan repertoar än många andra stråkkvartetter, säger  Rehnqvist.

På Uppsala Konsert & Kongress spelar Kronoskvartten också "Black angels" av George Crumbs. Kvartetten består av David Harrington, violin, John Sherba, violin, Hank Dutt, viola och Sunny Yang, cello.

SVT spelar in konserten och sänder den någon gång under hösten 2017.

Hör Karin Rehnqvist berätta mer om verket "Gåtan" och David Harrington om projektet i ljudlänkarna nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".