Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

Majgull Axelsson om en kvinnas hämnd

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 07.00
Ulla Strängberg: En änka paralyserad av vrede och sorg
(2:23 min)
Majgull Axelsson
Majgull Axelsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Majgull Axelsson har gjort sig känd som en av de främsta skildrarna av Folkhemmet. I den nya romanen "Ditt liv och mitt" tar hon sig an vanvården av utvecklingsstörda på 40-talet.

Lyssna också: Intervju med Majgull Axelsson om ordlös gemenskap

Titel: "Ditt liv och mitt"
Författare: Majgull Axelsson

"Utsovring av höggradigt livsodugliga individer" – så formulerade Gunnar och Alva Myrdal det i "Kris i befolkningsfrågan". En av dem var Lars, Tok-Lars eller Haltelyttelasse som han kallades hemma i Norrköping under fyrtiotalet när han växte upp. Idag skulle man säga begåvningshandikappad med tydligt autistiska drag.

Lars var bror till Märit som är bokens berättare, en kvinna i pensionsåldern som en dag stiger av tåget i Lund för att för första gången besöka sin brors grav. Han var intagen på Vipeholm, en anstalt för imbecilla, sinnesslöa som det hette. Men allt hon hittar är en massgrav med inskriptionen "Var resan stormig, huru skön är inte vilan".

"Ditt liv och mitt" är en roman om familjehemligheter och lögner i det vi idag skulle kalla en dysfunktionell familj. Märit miste sin tvillingsyster vid förlossningen, men hon, som här kallas Den andra, bråkar med henne. Den andra är en annan sida av hennes personlighet; tuffare, mer oförsonlig. Det är hon som driver på Märit att konfrontera sitt förflutna, trots att hon lyckats skapa sig ett bra liv. En änka i dyr kashmirkappa, paralyserad av inkapslad vrede och sorg. Den stumhet hon bär på underhålls av plågsamma minnen från det förflutna.

En änka i dyr kashmirkappa, paralyserad av inkapslad vrede och sorg. Den stumhet hon bär på underhålls av plågsamma minnen från det förflutna.

Majgull Axelssons "Ditt liv och mitt" är en roman om att försöka förstå, och med den tidigare journalistens omfattande research växer en skrämmande bild fram av behandlingen av patienterna på Vipeholm, som slogs med läderremmar och utsattes för det så kallade kolaexperimentet som förändrade synen på tandhygien. Dessutom tredubblades dödligheten under ett par år på 40-talet – något som aldrig utreddes.

Men det är också en roman om hämnd. Har vi rätt att döma de som gick före oss – bödlar och kolonialherrar, fascister och rasbiologer?

"Ditt liv och mitt" är en djupt uppfordrande roman som både lyckas visa oss på vår kollektiva skuld och som på Majgull Axelssons lågmälda vis  blottar vår egen feghet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".