Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EUROVISION SONG CONTEST

Kiev förbereder sig inför Eurovisionsfinalen

Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 12.02
Kultur och politik i Kiev inför Eurovision Song Contest
(7:59 min)
Majdan i Kiev inför Eurovision Song Contest. Foto: Fredrik Wadström
1 av 5
Majdan i Kiev inför Eurovision Song Contest. Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström
Oleksander Skitjko som är en av tre programledare i årets ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström
2 av 5
Oleksander Skitjko som är en av tre programledare i årets ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström
Christer Björkman och Ola Melzig leder arbetet med att få allting klart till Eurovisionsfinalen i maj.
3 av 5
Christer Björkman och Ola Melzig leder arbetet med att få allting klart till Eurovisionsfinalen i maj. Foto: Fredrik Wadström/SR
Katya Taylor driver den lilla konsthallen Port Creative Hub i Kiev där Eurovision Song Contest också märks av.
4 av 5
Katya Taylor driver den lilla konsthallen Port Creative Hub i Kiev där Eurovision Song Contest också märks av. Foto: Fredrik Wadström/SR
Informationsskylt på Majdan omgjord till minnesplats för stupade ukrainska soldater i kriget i östra Ukraina. Foto: Fredrik Wadström
5 av 5
Informationsskylt på Majdan omgjord till minnesplats för stupade ukrainska soldater i kriget i östra Ukraina. Foto: Fredrik Wadström Foto: Fredrik Wadström

Kulturredaktionens Fredrik Wadström besöker Kiev inför Eurovision Song Contest, som i år hålls i skuggan av kriget i östra Ukraina.

Lyssna också: Kiev kritiseras för behandling av romer inför ESC

Självständighetstorget mitt i Kiev – Majdan Nezalezjnosti – är sedan länge renstädat från allt som gjorde det känt över hela världen för lite drygt tre år sedan. Det är bara för mitt inre jag ser högarna med uppbrutna gatstenar, de brinnande bildäcken och de improviserade barrikaderna av bråte som restes av den tre månader långa proteströrelsen som ledde till regimskifte i Ukraina.

Alla läser om det som händer i östra Ukraina. Men ni hör väldigt lite positivt om det som händer just nu i landet.

Men det går inte att sminka över alla sår från de senaste dramatiska åren. Mitt på Majdan har en turistinformationsskylt omvandlats till ett hemsnickrat minnesmärke över en handfull stupade frivilliga som stred för ukrainska armén i det pågående kriget i östra Ukraina. Och en av de mest dominerande byggnaderna på Självständighetstorget, Fackföreningarnas hus som var högkvarter för proteströrelsen för tre år sedan, är fortfarande urblåst efter branden i slutfasen av gatustriderna. Snett emot Eurovision Song Contest-loggan på andra sidan torget är det snarare det långsträckta utbrunna sjuvåningshuset som dominerar Majdan och påminner varje minut om vad som hände i de här kvarteren under vintern 2013-2014. Men när nu Eurovisionscirkusen drar in ser Ukraina med sina 45 miljoner invånare chansen att berätta om annat än det som brukar ge rubriker i internationella medier.

– Jag tycker att vi ska visa Ukrainas starka sidor, säger 25-årige Oleksander Skitjko. Han är en av de tre programledarna som inför 200 miljoner tv-tittare ska presentera årets Eurovision Song Contest.

– Alla läser om det som händer i östra Ukraina, säger Oleksander under ett möte med internationella journalister. Men ni hör väldigt lite positivt om det som händer just nu i landet.

De tre tv-underhållarna som valts ut till uppdraget glider diplomatiskt förbi politiskt känsliga frågor under pressträffen. Men de är helt öppna med att kriget i Donbass som pågått i tre års tid och som krävt omkring 10 000 människoliv påverkar dem i grunden.

Volodymyr Ostaptjuk, en av de andra programledarna i Eurovisionfinalen, säger att de stöder den ukrainska armén, att de vill se ett enat Ukraina och att de vid ett par tillfällen skänkt pengar för att bekosta förbanden som strider i öster. Vi har alla vänner som tagit värvning som frivilliga så det är klart att vi är påverkade, säger Volodymyr.

Under våren är det en fråga som mer än andra hängt över Eurovision Song Contest i Kiev. Skulle Ryssland komma till finalen eller inte? Med tanke på att länderna i praktiken är i krig med varandra var det knappast självklart. Nu slutade det hela med ett pr-krig där Ryssland anmälde en sångerska, Julia Samojlova, som var omöjlig för de ukrainska myndigheterna att släppa in i landet efter Samojlovas konsert på Krim-halvön 2015, ett område som Ryssland för tre år sedan annekterade från Ukraina. Den ryska sidan svarade med bojkott av tävlingen som inte ens kommer att sändas i rysk tv.

De ukrainska politikerna och arrangörerna har haft svårt att få ut sina argument om att det är Ryssland som skapat den här Eurovisionskrisen och inte Ukraina. Victoriya Sydorenko är internationellt pr-ansvarig för de ukrainska arrangörerna och hon säger att beslutet om Samojlovas medverkan dröjde från myndigheternas sida och i det vakumet uppstod en massa rykten.

– När medielandskapet fylldes med obekräftade eller felaktiga uppgifter kring varför det ryska bidraget stoppades var det extremt svårt att bekämpa ryktesspridningen, säger pr-ansvariga Victoriya Sydorenko.

Mitt jobb är att inför Europa visa upp variationen i den ukrainska kulturen, det är allt.

I arenan där Eurovision Song Contest ska hållas pågår den tekniska finslipningen innan artisterna anländer till Kiev för att börja repetera på den stora scenen. Också svenskarna på plats, tävlingsproducenten Christer Björkman och produktionsansvarige Ola Melzig, får frågor om huruvida pågående geopolitiska konflikter kommer att synas i tv-sändningarna, frågor som de slår ifrån sig.

– Ni frågar fel person, svarar Christer Björkman gruppen med journalister från olika länder. Han låter som att han har fått de här frågorna förr.

– Mitt jobb är att inför Europa visa upp variationen i den ukrainska kulturen, det är allt.

Interna problem i den ukrainska arrangörsgruppen med bland annat flera avhopp ledde till att Christer Björkman och Ola Melzig blixtinkallades bara några månader inför Eurovisionsfinalen.

Men det är inte bara i den stora arenan på vänstra flodstranden eller i de fem fanzonerna på olika torg som Kiev förbereder sig inför Eurovision Song Contest. Ett överraskande stort nätverk av små och stora aktörer i stadens kulturliv mobiliserar för att locka besökare under tävlingsveckan. Också i den lilla konsthallen Port Creative Hub i ett gammalt hamnmagasin nere vid floden kommer det att finnas program kopplade till den närmast intillliggade fanzonen.

Ukraina måste bli bättre på kulturdiplomati.

Katya Taylor är konsthallschef och hon tror att Ukraina hittills inte utnyttjat kulturdiplomatins möjligheter. Tänk på hur långt Frankrike eller Storbritannien har kommit på det området, säger hon.

– Det är genom dessa länders kultur som vi har en relation till dem, säger Katya Taylor på Port Creative Hub. Ukraina måste bli bättre på kulturdiplomati. Som det är nu är det första ord människor i Europa tänker på när det gäller vårt land "krig" och det är väldigt missvisande med tanke på allt annat som också pågår här.

– Eurovision Song Contest är en möjlighet för kulturskapare i Ukraina att få den där andra uppmärksamheten, säger Katya Taylor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".