Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens första VR-festival om konst och vetenskap

Publicerat torsdag 11 maj 2017 kl 12.01
"Det finns en dikotomi i vår samtid där vi söker oss mer och mer till internet och det digitala"
(2:40 min)
 Sea deep Webb Trubble in the Bubble Loop av Anastasios Logothetis
1 av 3
Sea deep Webb Trubble in the Bubble Loop av Anastasios Logothetis Foto: Pressbild/Färgfabriken
Färgfabriken står för VR-Art på festivalen
2 av 3
Färgfabriken står för VR-Art på festivalen Foto: Pressbild/Färgfabriken
Världens första VR- och vetenskapsfestival anordnas i Stockholm
3 av 3
Världens första VR- och vetenskapsfestival anordnas i Stockholm Foto: Pressbild/VR-scifest

Kungliga tekniska högskolan i Stockholm anordnar i helgen en internationell festival om VR-teknik och vetenskap. En del av festivalen är VR-Art på konsthallen Färgfabriken.

Färgfabriken öppnar redan idag, som en del av festivalen, två konstutställningar som använder sig av tredimensionell teknik. Björn Nordberg är curator.

– Det kommer att vara olika exempel på Virtual reality där vi tittar lite på hur man uppfattar sin egen kropp i förhållande till sin perception. Det vill säga, kan man gå in i en Virtual reality-värld så pass mycket att man känner att den egna kroppen är totalt hundra procent i den världen, går man in i den så pass mycket?

Kan man det då?

– Vi kommer också ha en föreläsningen av en forskare från Karolinska institutet där man har gjort vissa försök som faktiskt visar att man kan lämna sin egen kropp och kliva in i en annan kropp. Inte bara in i ett annat rum, utan vi lämnar vår egen kropp och får en upplevelse av att vara utanför den egna kroppen, säger Björn Nordberg.

Kan man gå in i en VR-värld så pass mycket att man känner att den egna kroppen är totalt hundra procent i den världen?

VR-tekniken luckrar upp gränserna mellan det fysiska och det mentala. På festivalen i helgen kommer bland annat 30 olika filmer visas på KTH, där VR-tekniken ger tittaren en känsla av att fysiskt vara på en annan plats. På den afrikanska savannen eller inne i ett mänskligt blodomlopp, till exempel.

En av konstnärerna som ställer ut på Färgfabriken är Anastasios Logothetis. Hans verk "Sea Deep Web Trubble in the Bubble Loop " består av upphängda glasskivor och enkla lekskulpturer. På glasskivorna projiceras 3D animationer.

– Och från en specifik vinkel, åt det hållet där borta, blandas de här två ihop. Skulpturen och 3D-animationen skapar en portal till en undervattensvärld där olika 3D-animerade djur håller till, säger han.

På Färgfabriken i Stockholm blir VR-Art startskottet för projektet "Expanded Societies". Under tre år ska digitaliseringens påverkan på samhällsutvecklingen undersökas.

Hur kan vi bli framtidens människor?

Anastasios Logothetis tycker att balansen mellan det fysiska och det virtuella är ett viktigt område för konsten.

– För vi har ett behov av båda, och vi känner hela tiden att de borde höra ihop. Det virtuella är lite mer den poetiska, drömvärlden som vi har och den reella är den pragmatiska, det fysiska och det strikta. Och vi har de båda delarna inom oss allihop, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det finns en dikotomi i vår samtid där vi söker oss mer och mer till internet och det digitala. Men samtidigt känner vi ett behov av att det fysiska på något sätt saknas. Hur kan vi ha båda samtidigt? Hur kan vi känna båda samtidigt, och bli framtidens människor?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".